Oczyszcza jelita ze złogów i gazów. Chroni przed rakiem jelita grubego

Gdy nasze jelita są zapchane, wówczas cierpi cały organizm. Pojawia się zgaga, bóle brzucha, a nawet wysypki skórne. Dowiedz się, jak pozbyć się złogów kałowych z jelit.

Kiszonki usprawniają pracę jelitKiszonki usprawniają pracę jelit
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Kinga Krzeminska

Zaburzona praca jelit sprawia, że nasz organizm ma problem z pozbyciem się złogów kałowych, które pod postacią zbitej masy stolcowej zalegają w odbytnicy. Do przyczyn powstawania złogów można zaliczyć m.in.: niewłaściwą dietę, spożywanie zbyt małej ilości wody, zaparcia, nieprawidłowy rytm wypróżnień, nadwagę, otyłość, problemy z perystaltyką jelit, siedzący tryb życia oraz zaburzenia metaboliczne i hormonalne. Osoby cierpiące z powodu złogów kałowych w jelitach często skarżą się na takie dolegliwości jak: zgaga, ból brzucha, problemy trawienne, wzdęcia, brak apetytu, zmiany skórne, obniżona odporność, przewlekłe zmęczenie i nudności.

Na to turyści zwracają uwagę. "Oczekują teraz unikalnych doświadczeń"

Żeby uniknąć tego rodzaju problemów zdrowotnych, powinno się przede wszystkim zmienić swoje niezdrowe przyzwyczajenia żywieniowe. W tym celu należy ograniczyć do minimum spożywanie smażonego i tłustego jedzenia, potraw z grilla i żywności wysokoprzetworzonej. Z kolei do codziennego jadłospisu warto włączyć większe ilości wody, produktów bogatych w błonnik, warzyw i owoców.

Regularne sięganie po kaszę, pieczywo z pełnego ziarna, płatki owsiane, pestki dyni, kefir, nasiona lnu, naturalny jogurt, zsiadłe mleko i kiszonki wpłynie korzystnie na pracę naszych jelit i wymiecie z nich zbędne produkty przemiany materii. Poza złogami kałowymi w jelitach mogą pojawić się również gazy składające się z metanu, azotu, dwutlenku węgla i siarkowodoru. Ich nagromadzenie wywołuje wzdęcia i bóle brzucha.

Żeby się ich pozbyć, należy odstawić ciężkostrawne i tłuste dania oraz zwrócić uwagę, po zjedzeniu jakich produktów dokuczają nam wyżej wspomniane dolegliwości. Do powstawania gazów jelitowych mogą przyczyniać również takie warzywa jak: cebula, soczewica, fasola, brokuły, kapusta, groch i kalafior. Niektóre osoby skarżące się na gazy mogą cierpieć na nietolerancje pokarmowe.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych