Lepiej od razu wyrzucić. Ta przyprawa to trucizna dla organizmu

512

Tę popularną przyprawę najczęściej dodaję się do zupy, sosu, mięsa i zapiekanki z makaronu. Odrobina "jarzynki" nadaje ulubionym potrawom bardziej wyrazisty smak. Jak się jednak okazuje, regularne wzbogacanie dań tego typu dodatkami jest bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Lepiej od razu wyrzucić. Ta przyprawa to trucizna dla organizmu
Przyprawa typu "jarzynka" (Getty Images, Srdjan Stefanovic)

Anna Brzozowska prowadząca blog parentingowy "Brzozóweczka" ostrzega przed dodawaniem przypraw typu "jarzynka" do potraw. Jej zdaniem poprawianie smaku i zapachu za pomocą tej mieszanki sprawia, że nieświadomie trujemy siebie i swoje dzieci. Blogerka twierdzi, że odkąd przestała używać tego dodatku w swojej kuchni, czuje się o wiele lepiej.

Wystarczy uważanie przeczytać skład umieszczony na opakowaniu przyprawy jarzynowej czy kostki rosołowej, żeby uświadomić sobie, z jak bardzo szkodliwymi produktami mamy do czynienia. Często zawierają one duże ilości soli, cukru czy sztuczne barwniki i niestety tylko znikome ilości suszonych warzyw.

Kolejną substancją obecną w tych dodatkach jest glutaminian sodu. Wprawdzie amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) i wszystkie kraje Unii Europejskiej nie uznają soli sodowej kwasu glutaminowego za substancję niebezpieczną, jednak jej nadmiar może być szkodliwy.

"Twierdzą, że glutaminian sodu stanowi zagrożenie tylko w nadmiarze. Jednak nie określono, o jaką ilość chodzi. A ta substancja znajduje się niemal w każdym przetworzonym produkcie. Nawet jeśli na etykiecie nie znajdziemy jego nazwy!" - zaznacza dietetyczka Joanna Stachowicz-Skałecka, twórczyni strony internetowej "Trenerka Zdrowej Diety".

Glutaminian sodu może występować na etykiecie również jako E621, MSG, hydrolizowane białka roślinne, autolizowane drożdże czy ekstrakt drożdżowy. Zbyt duża ilość tego związku chemicznego w codziennej diecie nierzadko wywołuje migrenę lub wzdęcia, a także może zaburzać prawidłową pracę układu nerwowego u dzieci. Specjalistka ostrzega, że poważniejsze skutki mogą dać o sobie znać dopiero po kilku latach regularnego spożywania glutaminianu sodu.

Żeby nie narażać zdrowia swojego i swoich pociech lepiej raz na zawsze wykluczyć przyprawy typu "jarzynka" i kostki rosołowe ze swojego menu. Zamiast nich lepiej dodać do potraw większą ilości świeżych ziół i warzyw. Możemy również samodzielnie przygotować mieszankę na bazie ziół, suszonych warzyw i morskiej soli jodowanej lub himalajskiej.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić