Lepiej od razu wyrzucić. Ta przyprawa to trucizna dla organizmu

Tę popularną przyprawę najczęściej dodaję się do zupy, sosu, mięsa i zapiekanki z makaronu. Odrobina "jarzynki" nadaje ulubionym potrawom bardziej wyrazisty smak. Jak się jednak okazuje, regularne wzbogacanie dań tego typu dodatkami jest bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Getty ImagesPrzyprawa typu "jarzynka"
Źródło zdjęć: © Getty Images | Srdjan Stefanovic

Anna Brzozowska prowadząca blog parentingowy "Brzozóweczka" ostrzega przed dodawaniem przypraw typu "jarzynka" do potraw. Jej zdaniem poprawianie smaku i zapachu za pomocą tej mieszanki sprawia, że nieświadomie trujemy siebie i swoje dzieci. Blogerka twierdzi, że odkąd przestała używać tego dodatku w swojej kuchni, czuje się o wiele lepiej.

Wystarczy uważanie przeczytać skład umieszczony na opakowaniu przyprawy jarzynowej czy kostki rosołowej, żeby uświadomić sobie, z jak bardzo szkodliwymi produktami mamy do czynienia. Często zawierają one duże ilości soli, cukru czy sztuczne barwniki i niestety tylko znikome ilości suszonych warzyw.

Kolejną substancją obecną w tych dodatkach jest glutaminian sodu. Wprawdzie amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) i wszystkie kraje Unii Europejskiej nie uznają soli sodowej kwasu glutaminowego za substancję niebezpieczną, jednak jej nadmiar może być szkodliwy.

"Twierdzą, że glutaminian sodu stanowi zagrożenie tylko w nadmiarze. Jednak nie określono, o jaką ilość chodzi. A ta substancja znajduje się niemal w każdym przetworzonym produkcie. Nawet jeśli na etykiecie nie znajdziemy jego nazwy!" - zaznacza dietetyczka Joanna Stachowicz-Skałecka, twórczyni strony internetowej "Trenerka Zdrowej Diety".

Glutaminian sodu może występować na etykiecie również jako E621, MSG, hydrolizowane białka roślinne, autolizowane drożdże czy ekstrakt drożdżowy. Zbyt duża ilość tego związku chemicznego w codziennej diecie nierzadko wywołuje migrenę lub wzdęcia, a także może zaburzać prawidłową pracę układu nerwowego u dzieci. Specjalistka ostrzega, że poważniejsze skutki mogą dać o sobie znać dopiero po kilku latach regularnego spożywania glutaminianu sodu.

Żeby nie narażać zdrowia swojego i swoich pociech lepiej raz na zawsze wykluczyć przyprawy typu "jarzynka" i kostki rosołowe ze swojego menu. Zamiast nich lepiej dodać do potraw większą ilości świeżych ziół i warzyw. Możemy również samodzielnie przygotować mieszankę na bazie ziół, suszonych warzyw i morskiej soli jodowanej lub himalajskiej.

Wybrane dla Ciebie
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało