aktualizacja 

Masz problemy z zaparciami? Oto czego należy unikać

3

Zaparcia to nieprzyjemna dolegliwość i żeby się jej pozbyć najlepiej zastosować odpowiednią dietę. Nie jest ona szczególnie skomplikowana, wymaga tylko wprowadzenia kilku zmian w naszym jadłospisie.

Masz problemy z zaparciami? Oto czego należy unikać
(Getty Images)

Żeby poprawić funkcjonowanie jelit należy do diety wprowadzić więcej błonnika i ograniczyć spożywanie wysokoprzetworzonych artykułów spożywczych. Efekty diety przeciw zaparciom będą lepsze jeżeli przy okazji zwiększymy swoja aktywność fizyczną.

Przyczyny zaparć:

  • za mało błonnika w jadłospisie,
  • zbyt niska aktywność fizyczna,
  • picie mleka w dużych ilościach,
  • zespół jelita wrażliwego,
  • zmiana stylu życia ze względu na ciąże, wiek i częste podróże,
  • środki przeczyszczające używane w nadmiarze,
  • odwodnienie organizmu,
  • problemy z odbytnicą i jelitem grubym,
  • inne schorzenia np. udar,
  • stosowanie niektórych leków np. leków na nadciśnienie, przeciwbólowych i zobojętniających kwasy żołądkowe.

Dieta na zaparcia

To co spożywamy przechodzi przez jelito grube i cienkie. Dzieje się tak przez ruchy perystaltyczne. Jeżeli są za mało intensywne, wtedy możemy skarżyć się na zaparcia. Aby uniknąć tej przykrej dolegliwości należy zastosować błonnik pokarmowy, który działa na jelita jak szczotka. Wymiata z naszych jelit resztki pokarmowe. To jego brak w naszej diecie jest główną przyczyną zaparć. Według przyjętych norm, dziennie powinniśmy spożywać od 20 do 40g błonnika. Statystycznie w Polsce spożywa się go około 10 g w ciągu dnia. To stanowczo za mało.

Aby uniknąć zaparć najlepiej unikać takich produktów jak:

  • tłuste mięso – wieprzowina, kaczka,
  • tłuste i wędzone ryby,
  • produkty garmażeryjne,
  • białe pieczywo,
  • ser żółty,
  • kakao,
  • makaron pszenny,
  • czekolada,
  • słodycze,
  • biały ryż,
  • potrawy smażone,
  • typu fast food.

Pozbyć się zaparć pomoże również odpowiednie nawodnienie. Pamiętaj, aby jak najczęściej sięgać po wodę lub inne napoje niesłodzone, takie jak np. herbatki owocowe czy ziołowe. Nie zapominaj też o warzywach i owocach. W twojej diecie nie powinno zabraknąć takich warzyw jak: brokuły, kapusta, papryka, warzywa strączkowe, brukselka, szparagi, marchewka. Nie zapominaj też o produktach pełnoziarnistych Z kolei ogranicz kawę, słodzone napoje gazowane i alkohol.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić