Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka| 

Najgorszy błąd podczas gotowania makaronu. Tracisz najcenniejsze

81

Woda po ugotowaniu makaronu najczęściej jest wylewana do zlewu. To ogromny błąd, bo może być wykorzystywana na wiele różnych sposobów. Jakie ma właściwości?

Najgorszy błąd podczas gotowania makaronu. Tracisz najcenniejsze
Najgorszy błąd podczas gotowania makaronu. Tracisz najcenniejsze (Foodcollection RF)

Wodę, która zostanie w garnku po przygotowaniu porcji makaronu, warto wykorzystać ponownie. Na jej bazie można ponownie przygotować pyszny danie, np. potrawkę z kurczaka. Wystarczy dodać warzywa oraz mięso drobiowe, by w kilka chwil wyczarować smaczny i lekkostrawny obiad.

Woda po makaronie może też przydać się do przygotowania pożywnej zupy, jak również sosów czy past kanapkowych. Co ciekawe, mistrzowie robienia pizzy uważają, że najlepsze ciasto na ten włoski przysmak wychodzi właśnie wtedy, kiedy zwykłą wodę w przepisie zastąpimy wodą po makaronie.

Zimną wodą, która zostanie nam po przygotowaniu makaronu można podlać kwiatki. To naturalny nawóz, który je odżywi oraz sprawi, że będą rosły bujne i zdrowe. Co ciekawe składnik ten służy nie tylko kwiatom, ale i naszym włosom, zwłaszcza tym suchym, zniszczonym. Wystarczy, że wmasujesz wodę po makaronie w skórę głowy i poczekasz 10 minut. Po tym czasie spłucz włosy i umyj szamponem.

Woda po makaronie może być również wykorzystana jako kąpiel do stóp. Przyniesie ulgę zmęczonym nogom i zniweluje opuchliznę. Dodatkowo zmiękcza zrogowaciały naskórek. Warto ją również dodawać do kąpieli. Dzięki temu nasza skóra zostanie nawilżona, a wypryski znikną. Co ciekawe, wiele osób ceniących naturalne detergenty i środki czystości, właśnie wodą po makaronie zastępuje płyn do mycia naczyń.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić