Najgorszy wybór na śniadanie. Unikaj jak ognia
Unikanie śniadań może niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Ważne jest również, jakie produkty spożywamy na ten najistotniejszy posiłek dnia. Według najnowszych badań, jedzenie mało wartościowych śniadań może zaburzyć prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
Wbrew temu, co często sugerują nam reklamy, z pozoru syte śniadanie nie zawsze jest dobrym wyborem - szczególnie dla naszego mózgu.
Dowiedli tego naukowcy z Uniwersytetu Macquarie w Sydney. Badając, jak produkty spożywane na śniadanie wpływają na metabolizm i zdolności poznawcze mózgu odkryli, że popularne tosty czy mleczne, słodkie napoje obniżają pracę mózgu.
Zobacz także: Nigdy nie jedz na śniadanie. Najgorsza decyzja
Badania objęły 1000 zdrowych osób podzielonych na trzy grupy. W trakcie czterodniowego eksperymentu każda grupa spożywała przygotowane specjalnie dla nich posiłki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jedno z najgorszych połączeń żywieniowych. Tosty i kawa
Pierwsza grupa jadła tłuste i mało zdrowe produkty (tosty i czekoladowy shake). W pozostałych serwowano posiłki o wyższej wartości odżywczej, za to w mniejszych porcjach.
Uczestnicy przechodzili testy na szybkość uczenia się i pamięć przed rozpoczęciem eksperymentu oraz tuż po jego zakończeniu. Podsumowując, badacze z Australii odkryli, że osoby spożywające tłuste i cukrowe śniadania gorzej radziły sobie w testach niż te, które jadły zdrowsze posiłki na rozpoczęcie dnia.
Wyniki badań zostały opublikowane w "The Conversation". Szef badań, Dominic Train, wyjaśnił, że spożywanie niezdrowych śniadań podnosi poziom cukru we krwi, negatywnie wpływając na zdolność zapamiętywania i funkcje poznawcze.
Również badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim przyniosły podobne wyniki, o których donosi czasopismo "The American Journal of Clinical Nutrition". Celem było zrozumienie wpływu niezdrowych śniadań na pamięć i zdolność przetwarzania informacji.
Eksperyment objął 16 mężczyzn w wieku od 19 do 28 lat, którzy przez pięć dni jedli przypisane im śniadania. Jedna grupa spożywała posiłki o niskiej zawartości węglowodanów, druga otrzymywała produkty bogate w węglowodany, a trzecia grupa zaczynała dzień od zbilansowanego śniadania.
Najmniej zdrowe posiłki zawierały 70 proc. tłuszczu, 26 proc. białka i 4 proc. węglowodanów. Dla porównania, zdrowe śniadania składały się w 50 proc. z węglowodanów, w 26 proc. z protein i w 24 proc. z tłuszczu.