Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Najzdrowsze dla serca. Obniżają poziom złego cholesterolu

20

Jeśli chcemy, aby nasze serce służyło nam jak najdłużej, powinniśmy odstawić alkohol, rzucić palenie, pamiętać o regularnej aktywności fizycznej. Warto zadbać również o dietę, dzięki której obniżymy zbyt wysoki cholesterol. Oto lista produktów polecanych przez znaną dietetyczkę.

Najzdrowsze dla serca. Obniżają poziom złego cholesterolu
Fasola wspiera zdrowie serca (Licencjodawca)

Produkty pełnoziarniste

Zdaniem znanej na całym świecie dyplomowanej ekspertki żywieniowej Vanessy Risetto, regularne sięganie po żywność wyprodukowaną na bazie pełnego ziarna, zmniejsza ryzyko poważnych dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Brązowy ryż, płatki owsiane czy inne produkty pełnoziarniste zawierają kwas foliowy, magnez, błonnik pokarmowy i antyoksydanty. Dzięki obecności cennych składników wykazują właściwości antynowotworowe oraz pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie cholesterolu w organizmie, chroniąc tym samym przed pojawieniem się miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Orzechy

Orzechu brazylijskie, makadamia czy włoskie - są bogate w cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki temu działają przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie i wzmacniają kondycję naszego serca. Ich niezwykłe właściwości potwierdzają eksperci z National Heart Lung and Blood Institut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Antybiotyki mogą uszkodzić serce

Vanessa Risetto poleca również spożywanie pistacji, które mają w sobie znaczne ilości błonnika i pełnowartościowego białka. Żeby podnieść ich walory zdrowotne, warto je spożywać razem ze świeżymi owocami.

Fasola

To kolejne bogate źródło błonnika, który wpływa korzystnie na równowagę gospodarki lipidową, obniżając zbyt wysoki poziom trójglicerydów i stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Ekspertka potwierdza, że włókno pokarmowe wspomaga również proces odchudzania, zapobiega problemom gastrycznym i hemoroidom. Ponadto fasola zawiera witaminę A, C i E, witaminy należące do grupy B, białko, potas, fosfor i wapń.

Gorzka czekolada

Ten rodzaj czekolady ma w sobie błonnik, żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, witaminy z grupy B oraz witaminę A i E. Jak twierdzi Vanessa Risetto, w trosce o swoje serce powinniśmy połączyć ten produkt z migdałami lub jogurtem greckim. Gorzka czekolada wyróżnia się największą zawartością kakao, dlatego doskonale sprawdzi się w diecie jako zdrowszy zamiennik bogatej w cukier mlecznej czekolady.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić