Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Naukowcy przebadali 113 tys. osób. Przez lata żyliśmy w błędzie

469

Od wielu lat uważaliśmy, że w trosce o nasze zdrowie, zamiast czerwonego mięsa lepiej sięgnąć po drób. Wyniki najnowszych badań podważają tę teorię.

Mięso drobiowe może podnosić poziom złego cholesterolu
Mięso drobiowe może podnosić poziom złego cholesterolu

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem w 2015 roku oficjalnie uznała, że spożywanie czerwonego mięsa jest jednym z czynników ryzyka chorób nowotworowych. Wyniki badań naukowych wielokrotnie udowodniły, że zbyt duża ilość tego mięsa w codziennej diecie może przyczynić się do rozwoju komórek rakowych w jelicie grubym, a nawet do przedwczesnego zgonu.

Za zdrowszą alternatywę dla mięsa wieprzowego i wołowego powszechnie uważano drób. Jak się jednak okazuje, spożywanie białego mięsa może być tak samo niebezpieczne dla zdrowia, jak jedzenie czerwonego mięsa. Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego wynika, że te dwa rodzaje mięsa tak samo podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL w krwi, przez co zwiększają ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Grupa biorąca udział w badaniu liczyła 113 tys. osób. Byli to ludzie w wieku między 21. a 65. rokiem życia. Badani zostali w sposób losowy przydzieleni do dwóch grup. W pierwszej grupie dieta była bogata w tłuszcze nasycone, natomiast w drugiej grupie zawartość tego rodzaju tłuszczów była niska. Uczestnicy eksperymentu jedli białe mięso (kurczak i indyk) i czerwone mięso (wołowina i wieprzowina), a potem przez cztery tygodnie w ich jadłospisie mięso w ogóle nie występowało.

Za każdym razem, kiedy dieta ulegała zmianie, od badanych pobierano próbki krwi. Naukowcy zaobserwowali, że duża ilość tłuszczów nasyconych w codziennym menu podnosi poziom złego cholesterolu LDL w organizmie.

Wyniki analizy pokazały również, że czerwone mięso w takim samym stopniu, co białe mięso, przyczynia się do zbyt wysokiego cholesterolu, co zaskoczyło nawet samych naukowców. Prof. Roland Kraus, główny autor badań stwierdził, że tylko całkowite wykluczenie mięsa z diety może pomóc obniżyć niebezpieczne stężenie cholesterolu.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić