Nie tylko rak i udar. Tyle wystarczy, by wykończyć serce

Lekarze i eksperci żywieniowi od dłuższego czasu ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem czerwonego i przetworzonego mięsa. Wyniki najnowszych badań potwierdziły, że regularne sięganie po tego rodzaju żywność nie tylko zwiększa ryzyko raka i udaru mózgu, ale także w szczególności uderza w serce.

Wystarczy jedna porcja mięsa dziennie, by ryzyko miażdżycy wzrosło o 22 proc.Wystarczy jedna porcja mięsa dziennie, by ryzyko miażdżycy wzrosło o 22 proc.
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | .

W wieprzowinie, wołowinie, baraninie i innych rodzajach czerwonego mięsa znajdziemy znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zwiększający tym samym ryzyko miażdżycy, zawału, niedokrwiennej choroby serca i udaru mózgu.

Naukowcy wyliczyli, że wystarczy spożywać jedną porcję dziennie czerwonego i przetworzonego mięsa, by ryzyko ryzyko miażdżycy wzrosło aż o 22 proc.!

Dotyczy to zwłaszcza produktów przetworzonych, takich jak konserwy, parówki, szynka, pasztet i kiełbasa. Poza tym jadłospis obfity w tego typu żywność może w rezultacie przyczynić się do rozwoju cukrzycy i komórek nowotworowych w naszych organizmie, a nawet doprowadzić do przedwczesnego zgonu. Dlatego w trosce o nasze zdrowie powinniśmy całkowicie zrezygnować z tych produktów lub ograniczyć ich spożywanie do minimum.

Szkodliwy wpływ czerwonego mięsa na nasze zdrowie został po raz kolejny potwierdzony naukowo. Eksperci z University Tufts i Cleveland Clinic Lerner Research Institute postanowili sprawdzić, w jaki sposób wspomniany rodzaj mięsa wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Zespół amerykańskich naukowców dokonał analizy stanu zdrowia ponad cztery tysięcy osób, które ukończyły 65. rok życia. Podczas badań specjaliści określili profile biomarkerów znajdujące się w osoczu krwi. Dotyczyło to m.in. N-tlenku trimetyloaminy (TMAO), czyli produktu ubocznego powstającego w procesie trawienia L-karnityny obecnej w czerwonym mięsie.

Jak się okazało, ten związek organiczny opóźnia usuwanie cholesterolu z krwiobiegu, przez co sprzyja tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Zdaniem naukowców wysokie stężenie tego metabolitu, a także dwóch pozostałych – krotonbetainy i gamma-butyrobetainy w znacznym stopniu podnosi ryzyko rozwoju dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Wybrane dla Ciebie
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady