Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|
aktualizacja

Nie tylko rak i udar. Tyle wystarczy, by wykończyć serce

13
Podziel się:

Lekarze i eksperci żywieniowi od dłuższego czasu ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem czerwonego i przetworzonego mięsa. Wyniki najnowszych badań potwierdziły, że regularne sięganie po tego rodzaju żywność nie tylko zwiększa ryzyko raka i udaru mózgu, ale także w szczególności uderza w serce.

Nie tylko rak i udar. Tyle wystarczy, by wykończyć serce
Wystarczy jedna porcja mięsa dziennie, by ryzyko miażdżycy wzrosło o 22 proc. (Licencjodawca, .)

W wieprzowinie, wołowinie, baraninie i innych rodzajach czerwonego mięsa znajdziemy znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zwiększający tym samym ryzyko miażdżycy, zawału, niedokrwiennej choroby serca i udaru mózgu.

Naukowcy wyliczyli, że wystarczy spożywać jedną porcję dziennie czerwonego i przetworzonego mięsa, by ryzyko ryzyko miażdżycy wzrosło aż o 22 proc.!

Dotyczy to zwłaszcza produktów przetworzonych, takich jak konserwy, parówki, szynka, pasztet i kiełbasa. Poza tym jadłospis obfity w tego typu żywność może w rezultacie przyczynić się do rozwoju cukrzycy i komórek nowotworowych w naszych organizmie, a nawet doprowadzić do przedwczesnego zgonu. Dlatego w trosce o nasze zdrowie powinniśmy całkowicie zrezygnować z tych produktów lub ograniczyć ich spożywanie do minimum.

Szkodliwy wpływ czerwonego mięsa na nasze zdrowie został po raz kolejny potwierdzony naukowo. Eksperci z University Tufts i Cleveland Clinic Lerner Research Institute postanowili sprawdzić, w jaki sposób wspomniany rodzaj mięsa wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Zespół amerykańskich naukowców dokonał analizy stanu zdrowia ponad cztery tysięcy osób, które ukończyły 65. rok życia. Podczas badań specjaliści określili profile biomarkerów znajdujące się w osoczu krwi. Dotyczyło to m.in. N-tlenku trimetyloaminy (TMAO), czyli produktu ubocznego powstającego w procesie trawienia L-karnityny obecnej w czerwonym mięsie.

Jak się okazało, ten związek organiczny opóźnia usuwanie cholesterolu z krwiobiegu, przez co sprzyja tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Zdaniem naukowców wysokie stężenie tego metabolitu, a także dwóch pozostałych – krotonbetainy i gamma-butyrobetainy w znacznym stopniu podnosi ryzyko rozwoju dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(13)
XXX
3 miesiące temu
Wywalcie Brukselę a róbcie jak za czasów PRL to mleko będzie mlekiem a śmietana śmietaną a nie mleczopodobne .
Boss
3 miesiące temu
Cała zawartość obecna to chemia.
Tracker
3 miesiące temu
Mięso jadam trzy razy dziennie plus piwko razy dwie sztuki na dzień i co mi pozostało z tego życia
Neymar XD
3 miesiące temu
Czy ta kiełbasa jest z pfizera?
Xyz
4 miesiące temu
Piję 60 lat. palę 55 po 2 paczki dziennie, boli mnie kręgosłup i mam zaćmę na prawym oku. Bije po 2 prosiaki do roku. Mam 73 lata. Wieczny nie będę.
Emigrant
4 miesiące temu
Mięso to już rarytas lepiej szczaw i mirabelki 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Mi się wydaje
4 miesiące temu
Żeby zdrowym byc trzeba jesc zdrowe produkty a teraz wszystko dosyć ze genetycznie modyfikowane to zanieczyszczone plastikiem ,metalami itd. Taki cud rozwoju. TAK MI SIE WYDAJE
ping1
4 miesiące temu
Pierdlamento wegańskie ,ja musiał bym już nie żyć z 3 razy. Wegańskie głuwna chemiczne gorzej szkodzą.
jujek
4 miesiące temu
Polska będzie w ruinie dzięki Ukrainie.
Piter
4 miesiące temu
O ile sobie przypominam moi dziadkowie mieli swoje pole i zwierzęta. Swoje masło, ziemniaki,kompoty mięso i żył 85 lat!. Nas chemia zabija a z tego nowotwory plus stresy no i powietrze z samochodów. Kiedyś jak koń jechał zrobił swoje to rosły pieczarki. A teraz płaczą rolnicy że nawozy zdrożały!Nic nie urośnie.Spedzili nas jak świnie do korytaa co tam byle ładnie wyglądało!.
Janek
4 miesiące temu
Teraz to co domowe to trujące Trza jeść sztuczna żywność nasycona dobrze chemia a wówczas będziesz żył 120 lat
AniołUpadly
4 miesiące temu
Nie ważne co się je tylko ile. Bo jak ktoś pracujący ciężko fizycznie będzie jadł niewystarczająco kalorycznie to też się wykończy. I na odwrót jak będzie się obżerał ten co nie wykonuje żadnego wysiłku to też niezdrowo.
Bogdan
4 miesiące temu
Wegańskie marudzenie ks mm krew 0 moja rodzina polowała od pokolen
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić