Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Obniża cholesterol, chroni przed rakiem. Jedz do woli

17

Czy wiesz, że włączenie jarmużu do codziennego menu może wesprzeć twój układ nerwowy, obniżyć poziom cholesterolu i przyczynić się do profilaktyki nowotworowej? Oto trzy przepisy z jarmużem, które warto wypróbować.

Obniża cholesterol, chroni przed rakiem. Jedz do woli
Dlaczego warto jeść jarmuż? (Licencjodawca, ruurd dankloff)

Najważniejsze zalety jarmużu

Jarmuż jest niskokalorycznym warzywem liściastym, które jest botanicznie spokrewnione z kapustą. Zawiera białko, tłuszcz, węglowodany oraz znaczącą ilość błonnika pokarmowego.

W jego skład wchodzą cenne witaminy (witamina A, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, witamina C, E oraz K), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód) i mikroelementy (miedź, mangan, cynk i selen).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jedz jarmuż raz w tygodniu. Poczuj różnicę

Do najważniejszych zalet zdrowotnych jarmużu należą:

  • wsparcie układu nerwowego,
  • obniżenie cholesterolu i profilaktyka miażdżycy,
  • działanie przeciwnowotworowe (zmniejsza ryzyko rozwoju raka płuc, prostaty, piersi i jelita grubego),
  • ochrona przed bakterią Helicobacter pylori,
  • wzmocnienie naczyń krwionośnych, zmniejszenie widoczności siniaków.

Jak przygotować jarmuż?

Jarmuż można spożywać zarówno w formie samodzielnej przekąski, jak i w formie dodatku do potrawy (sałatki, makaronu, koktajlu, zupy-kremu). Oto trzy przepisy, które warto wypróbować:

1. Przekąska

W przypadku samodzielnej przekąski nie chodzi oczywiście o spożywanie surowych liści, lecz o jarmużowe chipsy. Wystarczy umyć i osuszyć liście, skropić je oliwą, posypać solą i ulubionymi przyprawami, po czym upiec w piekarniku (pilnując, by liście nie nachodziły na siebie). Po 5 minutach pieczenia w 160 stopniach Celsjusza uzyskamy chrupiącą, aromatyczną i zdrową przekąskę!

2. Sałatka z komosą ryżową

Pokrój jarmuż na kawałki, zmieszaj liście z ugotowaną komosą ryżową, pokrojonym w kostkę awokado, prażonymi orzechami włoskimi, nasionami słonecznika i ulubionym serem (np. fetą). Całość polej dressingiem z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.

3. Mleczny koktajl

Weź garść jarmużu, banana i jagody. Zblenduj do gładkości wraz z odpowiednią ilością (100-150 ml, w zależności od pożądanej konsystencji) mleka (np. roślinnego) lub jogurtu, dodaj miodu lub syropu klonowego oraz odrobinę soku z limonki, by wzbogacić smak.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Asteroida 2024 YR4. Ujawniono, gdzie może uderzyć na Ziemi
Zakon przekazał smutną wiadomość. Nie żyje o. Grzegorz Oskwarek
Wyniki Lotto 14.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Karnawał w Wenecji rozpoczęty. Casanova w centrum uwagi
Chciała nakręcić rekina. Takiego finału się nie spodziewała
Dramatyczne odkrycie. Niepełnosprawna córka spędziła miesiąc przy zwłokach ojca
Cristiano Ronaldo ma dostęp do tajnej strony. Były piłkarz wyjawił prawdę
11 milionów przypadków. Europejski kraj mierzy się z epidemią
Historia jak z horroru. Aligatory przejęły kanalizację
Stada ptaków nad Polską. To nie są typowe gatunki
Jeziora w kształcie serca. Oto idealne miejsca na romantyczną wycieczkę
Tragedia w szpitalu. Sześciolatka zmarła przez błąd medyczny
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić