Milena Górecka| 
aktualizacja 

Obniża cholesterol, chroni przed rakiem. Jedz do woli

22

Czy wiesz, że włączenie jarmużu do codziennego menu może wesprzeć twój układ nerwowy, obniżyć poziom cholesterolu i przyczynić się do profilaktyki nowotworowej? Oto trzy przepisy z jarmużem, które warto wypróbować.

Obniża cholesterol, chroni przed rakiem. Jedz do woli
Dlaczego warto jeść jarmuż? (Licencjodawca, ruurd dankloff)

Najważniejsze zalety jarmużu

Jarmuż jest niskokalorycznym warzywem liściastym, które jest botanicznie spokrewnione z kapustą. Zawiera białko, tłuszcz, węglowodany oraz znaczącą ilość błonnika pokarmowego.

W jego skład wchodzą cenne witaminy (witamina A, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, witamina C, E oraz K), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód) i mikroelementy (miedź, mangan, cynk i selen).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jedz jarmuż raz w tygodniu. Poczuj różnicę

Do najważniejszych zalet zdrowotnych jarmużu należą:

  • wsparcie układu nerwowego,
  • obniżenie cholesterolu i profilaktyka miażdżycy,
  • działanie przeciwnowotworowe (zmniejsza ryzyko rozwoju raka płuc, prostaty, piersi i jelita grubego),
  • ochrona przed bakterią Helicobacter pylori,
  • wzmocnienie naczyń krwionośnych, zmniejszenie widoczności siniaków.

Jak przygotować jarmuż?

Jarmuż można spożywać zarówno w formie samodzielnej przekąski, jak i w formie dodatku do potrawy (sałatki, makaronu, koktajlu, zupy-kremu). Oto trzy przepisy, które warto wypróbować:

1. Przekąska

W przypadku samodzielnej przekąski nie chodzi oczywiście o spożywanie surowych liści, lecz o jarmużowe chipsy. Wystarczy umyć i osuszyć liście, skropić je oliwą, posypać solą i ulubionymi przyprawami, po czym upiec w piekarniku (pilnując, by liście nie nachodziły na siebie). Po 5 minutach pieczenia w 160 stopniach Celsjusza uzyskamy chrupiącą, aromatyczną i zdrową przekąskę!

2. Sałatka z komosą ryżową

Pokrój jarmuż na kawałki, zmieszaj liście z ugotowaną komosą ryżową, pokrojonym w kostkę awokado, prażonymi orzechami włoskimi, nasionami słonecznika i ulubionym serem (np. fetą). Całość polej dressingiem z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.

3. Mleczny koktajl

Weź garść jarmużu, banana i jagody. Zblenduj do gładkości wraz z odpowiednią ilością (100-150 ml, w zależności od pożądanej konsystencji) mleka (np. roślinnego) lub jogurtu, dodaj miodu lub syropu klonowego oraz odrobinę soku z limonki, by wzbogacić smak.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić