Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka | 

Obniża cholesterol, chroni przed rakiem. Możesz nim smarować pieczywo

24

Jest jednym z najpopularniejszych dodatków w polskiej kuchni. Czosnek nie tylko doskonale podkreśla smak potraw, ale również wpływa korzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Nie każdy jednak wie, że istnieje czarny czosnek, po który również warto sięgać regularnie.

Obniża cholesterol, chroni przed rakiem. Możesz nim smarować pieczywo
Czarny czosnek słynie z właściwości przeciwnowotworowych (WP)

Czarny czosnek pochodzi z Azji, a konkretnie jest związany z kuchnią koreańską. Nie jest jednak odmianą czosnku, którego używamy na co dzień, a jego przetworzoną wersją. Proces produkcji polega na tym, że zwykły czosnek przez ponad miesiąc jest podawany działaniu wysokiej temperatury i trzymany w pomieszczeniu o wysokiej wilgotności. Wprawdzie ma w sobie mniej allicyny niż świeży czosnek, ale podczas procesu fermentacji substancja ta zostaje przekształcona w prozdrowotne flawonoidy i alkaloidy.

Ten produkt spożywczy staje się coraz bardziej popularny w Stanach Zjednoczonych i Europie. Warto dodawać go do sosów, dressingów, potraw z makaronu, sałatek, farszów, czerwonego mięsa, tłustych ryb lub smarować nim pieczywo. Włączając czarny czosnek do codziennego menu, dostarczymy do naszego organizmu wiele cennych elementów, takich jak witamina C, B6, selen, fosfor, magnez, cynk i wapń.

Jak się okazuje ten rarytas ma także wiele prozdrowotnych właściwości. Podnosi odporność, usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego i nerwowego oraz świetnie sprawdza się przy leczeniu objawów grypy i przeziębienia. Pomaga obniżyć ciśnienie, wyregulować poziom cukru, oczyszcza ciało z toksyn, wspomaga prawidłową pracę tarczycy, pomaga na bóle stawów, opóźnia proces starzenia się organizmu oraz wzmacnia nasze włosy, skórę i paznokcie.

Po czarny czosnek powinny sięgać osoby ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dzięki temu będą mniej narażone na rozwój miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Poza tym ten superfood zawiera przeciwutleniacze, które chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Rosyjska siatka szpiegowska zdemaskowana. Takie były ich cele
Kobieta zarzuciła się na mężczyznę. Wideo hitem sieci
Zamiast wyrzucać, zrób nawóz do pomidorów. Mało kto zna ten sposób
604 dzieci. Ukraina podaje tragiczny bilans
Ujawnił przymusowy pobór do wojska. Los urzędnika przesądzony
Polka jest muzułmanką. Zdradza, kiedy ściąga hidżab
Uwaga na kleszcze! Wiosenny wysyp w polskich lasach
Turniej ATP w Miami. Novak Djokovic z kolejnym rekordem
Negocjacje USA z Rosją i Ukrainą. O tym rozmawiają delegacje
Tragedia na rajskiej wyspie Bali. W sieci krąży przerażające nagranie
Trzy kraksy na S8. Policja mówi, co robili gapie
Zalej wodą i spryskaj porzeczki. W sezonie będą uginać się od owoców
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić