Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Obniżają wiek metaboliczny nawet o 20 lat. Zacznij jeść już dziś

796

Wiek metabolizmy obrazuje, ile mamy lat według kondycji naszego ciała. Zależy to od zdolności przemiany materii oraz zawartość tkanki mięśniowej, tłuszczowej i wody w organizmie. Żeby obniżyć wiek metaboliczny, należy włączyć do codziennej diety niektóre produkty. Dowiedz się jakie produkty jedzone regularnie mogą obniżyć wiek metaboliczny o 5, 10 a nawet 20 lat.

Obniżają wiek metaboliczny nawet o 20 lat. Zacznij jeść już dziś
Papryka to cenne źródło antyoksydantów (©Roberto Machado Noa)

Jagody

W jagodach znajdziemy takie cenne elementy, jak witaminy A i C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, i fosfor. Te leśne owoce pomagają pozbyć się toksycznych substancji z organizmu, usprawniają procesy metaboliczne, wpływają korzystnie na krążenie krwi i podnoszą odporność. Surowe jagody chronią nas przed zaparciami, natomiast soki i przeciery jagodowe świetnie sprawdzają się przy leczeniu biegunki.

Owies

Dzięki zawartości rozpuszczalnego błonnika, jakim jest betaglukan, ziarna owsa obniżają zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, obniżając tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Regularnie spożywanie owsa wpływa korzystnie na naszą florę bakteryjną i pracę układu immunologicznego oraz reguluje poziom cukru we krwi.

Czerwona papryka

Witamina C obecna w czerwonej papryce jest silnym przeciwutleniaczem. Ten cenny składnik wzmacnia organizm, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, uszczelnia naczynia krwionośne, opóźnia proces starzenia się organizmu, redukuje zmiany miażdżycowe i obniża ryzyko nowotworów. Znaczne ilości witaminy C znajdziemy również w dzikiej róży, czarnej porzeczce, liściach chrzanu, brukselce i natce pietruszki.

Wiśnie

Te orzeźwiające i soczyste owoce w 82 proc. składają się z wody. Poza tym są bombą witaminowo-mineralną. Stała obecność wiśni w naszej diecie poprawia przemianę materii, obniża cholesterol, łagodzi objawy stanów zapalnych, przyspiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej i pomaga na bezsenność.

Jogurt

Jogurt naturalny, kefir i chudy twaróg dostarczają do organizmu odpowiednią ilość wapnia. Dzięki temu wpływają korzystnie na prawidłowe krzepnięcie krwi i funkcjonowanie układu nerwowego. Najlepiej wybierać produkty nabiałowe o niskiej zawartości tłuszczu i te, które nie zawierają soli.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić