Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Najzdrowszy wybór. Mąka, która obniża cholesterol na dobre

13

Większość z nas używa w kuchni mąki pszennej. Nie jest to jednak najlepszy wybór, dlatego coraz więcej osób szuka korzystniejszych dla zdrowia zamienników. Po które rodzaje mąki warto sięgać częściej?

Najzdrowszy wybór. Mąka, która obniża cholesterol na dobre
Która mąka jest najzdrowsza? (Drbouz)

Mąka ryżowa

Ten rodzaj mąki można przygotować samodzielnie. Należy zmielić nasiona brązowego ryżu za pomocą młynka do kawy lub blendera. W mące ryżowej znajdziemy sporo cennego błonnika pokarmowego, a także witaminy z grupy B, fosfor, potas, cynk, mangan, sód, magnez i żelazo. Jest to produkt, który nie zawiera dużej liczby kalorii, ma niski indeks glikemiczny. Poza tym pomaga obniżyć cholesterol, dzięki czemu zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Mąka sojowa

Mąki na bazie zmielonych nasion soi występują w sklepach w dwóch wersjach. Odtłuszczoną robi się z płatków sojowych. Z kolei pełnotłusta powstaje z całych ziaren soi, ma bardziej wyczuwalny aromat, ciemniejszy kolor, zawiera 40 proc. tłuszczu i nie ma w sobie glutenu. W mące sojowej występują izoflawony, które pomagają przy objawach menopauzy, takich jak nocne poty i uderzenia gorąca.

Mąka amarantusowa

Mąkę z amarantusa możemy śmiało mieszać z innymi rodzajami. Nie zawiera glutenu, za to jest bogatym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Właściwości antyhistaminowe sprawiają, że mogą po nią sięgać osoby uczulone na pyłki i borykające się alergiami pokarmowymi.

Mąka orkiszowa

Tego typu mąka ma w swoim składzie gluten, więc doskonale nadaje się do pieczenia chleba i ciasta. Mąka orkiszowa zawiera tiaminę, ryboflawinę, niacynę, mangan, miedź i tryptofan. Wpływa korzystnie na układ nerwowy.

Mąka kukurydziana

W mące z kukurydzy znajdują się takie cenne elementy jak żelazo, cynk, magnez, witamina A i E oraz witaminy z grupy B. Osoby borykające się z anemią i niedoborem żelaza powinny uwzględnić ten rodzaj mąki w swojej codziennej diecie. Jest bezglutenowa, niskokaloryczna i ma właściwości antyoksydacyjne.

Mąka kokosowa

Po mąkę z miąższu orzecha kokosowego powinny sięgać osoby cierpiące na cukrzycę, insulinooporność i będące na diecie odchudzającej. Znajdziemy w niej nasycone średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe oraz znaczne ilości błonnika. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, usprawnia procesy metaboliczne, wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjnie.

Zobacz także: Przepis na amerykańską wersję babki piaskowej
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić