Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Paliwo dla raka. Unikaj jak ognia

29
Podziel się:

Sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na naszą kondycję zdrowotną. Regularne sięganie po niektóre produkty spożywcze może zwiększać ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób. Jednym z nich jest olej palmowy. Dowiedz się, dlaczego powinien zniknąć z naszego jadłospisu.

Paliwo dla raka. Unikaj jak ognia
Uważaj na te produkty, mogą być paliwem dla raka (Getty Images, Anna Efetova)

Wprawdzie kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale niektóre z nich spożywane w nadmiarze podnoszą ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów. Dotyczy to nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans, które znajdziemy w utwardzonych tłuszczach roślinnych.

Zdaniem Amerykańskiego Stowarzyszenia Kardiologicznego (AHA) w trosce o nasze zdrowie powinniśmy spożywać przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w rybach i owocach morzach oraz jednonienasycone znajdujące się m.in.: orzechach, awokado i oleju rzepakowym.

Wyniki badań przeprowadzonych w 2019 roku przez hiszpańskich naukowców potwierdziły, że kwas palmitynowy, który występuje w oleju palmowym, może przyczyniać się do rozrostu i rozprzestrzeniania się już istniejących przerzutów nowotworowych.

Podczas eksperymentu Dr Salvador Aznar-Benitah z Instytutu Badań Biomedycznych w Barcelonie wraz ze swoim zespołem naukowym wszczepił myszom materiał komórkowy pochodzący z ludzkiej skóry i jamy ustnej. Wcześniej komórki poddano działaniu kwasu palmitynowego, kwasu linolowego i kwasu oleinowego.

Po zakończeniu eksperymentu badacze doszli do wniosku, że to właśnie kwas palmitynowy może stymulować rozwój komórek rakowych w naszym organizmie. Czy oznacza to, że powinniśmy raz na zawsze wykluczyć z naszej codziennej diety olej palmowy? Spożywanie tego rodzaju tłuszczu raz na jakiś czas nie powinien negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Należy jednak pamiętać, że nadmiar oleju palmowego, kokosowego i tłuszczów zwierzęcych sprzyja rozwojowi miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nadwagi, otyłości i chorób nowotworowych.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawę, że olej palmowy znajduje się w wielu produktach, który spożywamy na co dzień. Znajdziemy go nie tylko w margarynie, ale również w ciastkach, czekoladzie, lodach, kostkach rosołowych, chipsach, zupach w proszku i wyrobach piekarniczych mających długi termin przydatności.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Trening, który podkręca metabolizm
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(29)
jaca
3 miesiące temu
a to że olej kokosowy nie ulega utlenieniu pod wpływem smażenia ,to nic nie znaczący szczegół dla jajogłowych
Olga
3 miesiące temu
Olej palmowy to olej roślinny produkowany z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego, czyli palmy oleistej. Olej palmowy naturalny, nierafinowany ma gęstą, ale ciekłą konsystencję, w temperaturze pokojowej jego barwa jest żółtobrązowa. Rafinowany i utwardzony olej palmowy jest twardą masą koloru białego lub jasnożółtego... najbardziej rafinowany jest szkodliwy.
Blondi
3 miesiące temu
Głównym powodem raka jest zakwaszenie organizmu. Owszem olej palmowy to rez zakwaszacz. Ale są pewnie gorsze. Super zakwaszaczami są np. wszystkie produkty bogate w bialko, czyli np. mieso, owoce morza ale tez różniły straczkowe, Wszystkie podgrzane tłuszcze - izolaty, w tym oczywiście olej palmowy. Tragiczny jest olej sojowy, ale też to badziewie na półkach, które ktoś nazywa olejem rzepakowym rafinowanym. Czemu nikt jakoś nie napisze, że w tym nie ma nic zdrowego? Jeśli olej to tylko nierafinowany, tloczony w niskiej temperaturze
janek
3 miesiące temu
Jakby olej kokosowy powodował miażdżycę i zawały serca to Tajowie by padali jak muchy. Cały ich jadłospis oparty jest na oleju kokosowym i nigdzie nie czytałem żeby w Tajlandii był jakiś szczególny problem z chorobami układu krwionośnego.
antykler
3 miesiące temu
owocach morzach???
Ciapek
3 miesiące temu
A kto pozwala na używanie oleju palmowego? Gdzie są instytucje od kontroli żywności?
Robert
3 miesiące temu
Niestety, ale olej palmowy jest już chyba we wszystkich przetworzonych produktach. Tam gdzie występuje dodatek tłuszczu to jest nim w 90 procentach olej palmowy.
tyle w temaci...
3 miesiące temu
Wodą też się można otruć.
Ktosiek
3 miesiące temu
I co kolejna szkodliwa substancja jakich tysiące i co w związku z tym ?? -> NIC !!! i nadal tym będziemy faszerowani.
Ze wsi
3 miesiące temu
W każdych ciastkach jest tłuszcz palmowy. Chyba dobrze klei?
Bax
3 miesiące temu
A frytki w barach są właśnie na oleju palmowym.
olo
3 miesiące temu
Zatrute środowisko jest głównym winowajcą chorób nowotworowych. Ale śmierci to już raczej nie. Przyczyną jest m.in. wręcz garstka lekarstw refundowanych przez NFZ . Np. na prostatę dwa a w bogatszych krajach 12.
Klientka
3 miesiące temu
Jak olej kokosowy jest taki szkodliwy i rakotwórczy, to ci fachowcy z Sanepidu powinni już dawno siedzieć za dopuszczenie tego produktu do sprzedaży w czystej postaci jak i różnych artykułów spożywczych z dodatkiem tego oleju kokosowego.
Zenon
3 miesiące temu
Jeszcxe się Sam to nie znudziło ? Co kilka dni to samo - paliwo dla raka, gleony powód raka ☺️ clickbaity jak nic.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić