Rozbija złogi, wymiata toksyny. Naturalna broń na raka jelit
Chociaż o zupie z dyni słyszał pewnie każdy, to sok z tego warzywa jest wciąż mało popularny. To błąd, ponieważ zawiera mnóstwo cennym witamin i składników mineralnych. Jak przygotować ten zdrowotny eliksir?
Sok z dyni. Eliksir na jesienne dolegliwości
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni chętnie kupowana nie tylko w celach dekoracyjnych, ale też kulinarnych i coraz częściej też zdrowotnych. Nic dziwnego!
W dyni znajdziemy solidną porcję błonnika, który pomaga pozbyć się zalegających w jelitach złogów, chroni przed rozwojem raka jelita grubego, wspomaga odchudzanie i przyspiesza trawienie. Błonnik pomaga pozbyć się toksycznych substancji z organizmu i zapobiega zaparciom. To jednak nie koniec.
Zobacz także: To dlatego ciągle jesteś zmęczony. Groźny niedobór
Sok z dyni to zastrzyk witaminy C oraz witamin z grupy B dla naszego organizmu. Oczyszcza wątrobę, chroni trzustkę i działa przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo. W eliksirze tym znajdziemy również cynk, potas, żelazo oraz magnez. Jego regularne picie jest polecane osobom zmagającym się z problemami skórnymi, trudno gojącymi się ranami czy owrzodzeniami. Co ciekawe, po sok z dyni mogą sięgać nawet dzieci.
Zobacz także: Wysiadają jelita, tarczyca, płuca. Groźny niedobór
Jeśli posiadasz w domu sokowirówkę lub wyciskarkę wolnoobrotową, wystarczy, ze pokroisz dynię na mniejsze kawałki i wrzucisz je do maszyny, a już za chwilę będziesz cieszyć się przepysznym dyniowym eliksirem. Jeśli nie masz takiego sprzętu, zetrzyj na tarce o grubych oczkach dynię oraz np. marchewkę, włóż starte warzywa do garnka, zalej wodą i gotuj aż będą miękkie. Gdy wystygną, zblenduj lub przetrzyj przez sitko.
Zobacz także: Czyści jelita ze złogów. Odchudza, gdy śpisz
Dynia świetnie smakuje nie tylko w połączeniu z marchewką, ale i gruszką, kiwi, cytryną czy cynamonem. Smacznego!