Ryzyko chorób serca wzrasta o 50 proc. Najgorsze, co możemy jeść
Naukowcy powiązali ultraprzetworzoną żywność z aż 32 chorobami. Apelują, by słodycze i niezdrowe przekąski zacząć oficjalnie traktować jak papierosy, bo to najgorszy typ żywności.
Czym jest ultraprzetworzona żywność?
Ultraprzetworzona żywność (UPF) charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów, cukrów, soli oraz substancji chemicznych (barwniki, słodziki i konserwanty), które wydłużają okres przydatności do spożycia.
Z badania przeprowadzonego przez Viridian Nutrition na populacji brytyjskiej wynika, że aż 75 proc. osób wierzy, że je mniej produktów UPF, niż spożywa w istocie.
Co więcej, 60 proc. ankietowanych ma trudności z rozpoznaniem takiej żywności na podstawie etykiet i nie ma pewności, czym właściwie jest żywność ultraprzetworzona.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wysoce przetworzona żywność. Naukowcy biją na alarm
Tymczasem zjawisko uzależnienia od tzw. żywności ultraprzetworzonej (UPF) dotyka znaczącej części społeczeństwa. Analizy przeprowadzone w 36 krajach na podstawie 281 badań wykazały, że problem ten dotyczy około 14 proc. dorosłych i 12 proc. dzieci. Skala uzależnienia od UPF jest więc — w przypadku osób dorosłych — podobna do skali uzależnienia od alkoholu.
Związek między UPF a chorobami
Z analizy 14 artykułów przeglądowych opublikowanych w ostatnich trzech latach wynika, że konsumpcja UPF może być szkodliwa zarówno dla naszego ciała, jak i umysłu - wywołuje 32 różne choroby. Australijskie badanie opublikowane w "British Medical Journal" objęło niemal 10 milionów osób i dostarcza wysoce niepokojących danych.
Naukowcy wykazali, że osoby spożywające dużo ultraprzetworzonej żywności (UPF) są bardziej narażone na poważne problemy zdrowotne. Jeśli często sięgasz po UPF, ryzyko twojej śmierci z powodu chorób serca wzrasta o 50 proc., ryzyko cukrzycy typu 2 rośnie o 12 proc., a szanse na doświadczenie lęku zwiększają się o 48-53 proc.
Istnieją również mocne przesłanki sugerujące, że regularne jedzenie UPF może podnieść ryzyko depresji o 22 proc. Badacze zaznaczają, że związek między spożywaniem UPF a astmą, zdrowiem układu pokarmowego, pewnymi rodzajami nowotworów oraz pośrednimi czynnikami ryzyka dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych.
Zobacz także: Są dużo bardziej szkodliwe niż sądzono. Lepiej nie kupuj
Nadszedł czas, aby agencje Organizacji Narodów Zjednoczonych wraz z państwami członkowskimi opracowały i wdrożyły konwencję ramową w sprawie żywności ultraprzetworzonej, analogiczną do ram dotyczących tytoniu — zaapelowali naukowcy.