Milena Górecka| 

Ryzyko chorób serca wzrasta o 50 proc. Najgorsze, co możemy jeść

7

Naukowcy powiązali ultraprzetworzoną żywność z aż 32 chorobami. Apelują, by słodycze i niezdrowe przekąski zacząć oficjalnie traktować jak papierosy, bo to najgorszy typ żywności.

Ryzyko chorób serca wzrasta o 50 proc. Najgorsze, co możemy jeść
Fast foody dewastują pracę narządów (Licencjodawca, Hinterhaus Productions)

Czym jest ultraprzetworzona żywność?

Ultraprzetworzona żywność (UPF) charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów, cukrów, soli oraz substancji chemicznych (barwniki, słodziki i konserwanty), które wydłużają okres przydatności do spożycia.

Z badania przeprowadzonego przez Viridian Nutrition na populacji brytyjskiej wynika, że aż 75 proc. osób wierzy, że je mniej produktów UPF, niż spożywa w istocie.

Co więcej, 60 proc. ankietowanych ma trudności z rozpoznaniem takiej żywności na podstawie etykiet i nie ma pewności, czym właściwie jest żywność ultraprzetworzona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wysoce przetworzona żywność. Naukowcy biją na alarm

Tymczasem zjawisko uzależnienia od tzw. żywności ultraprzetworzonej (UPF) dotyka znaczącej części społeczeństwa. Analizy przeprowadzone w 36 krajach na podstawie 281 badań wykazały, że problem ten dotyczy około 14 proc. dorosłych i 12 proc. dzieci. Skala uzależnienia od UPF jest więc — w przypadku osób dorosłych — podobna do skali uzależnienia od alkoholu.

Związek między UPF a chorobami

Z analizy 14 artykułów przeglądowych opublikowanych w ostatnich trzech latach wynika, że konsumpcja UPF może być szkodliwa zarówno dla naszego ciała, jak i umysłu - wywołuje 32 różne choroby. Australijskie badanie opublikowane w "British Medical Journal" objęło niemal 10 milionów osób i dostarcza wysoce niepokojących danych.

Naukowcy wykazali, że osoby spożywające dużo ultraprzetworzonej żywności (UPF) są bardziej narażone na poważne problemy zdrowotne. Jeśli często sięgasz po UPF, ryzyko twojej śmierci z powodu chorób serca wzrasta o 50 proc., ryzyko cukrzycy typu 2 rośnie o 12 proc., a szanse na doświadczenie lęku zwiększają się o 48-53 proc.

Istnieją również mocne przesłanki sugerujące, że regularne jedzenie UPF może podnieść ryzyko depresji o 22 proc. Badacze zaznaczają, że związek między spożywaniem UPF a astmą, zdrowiem układu pokarmowego, pewnymi rodzajami nowotworów oraz pośrednimi czynnikami ryzyka dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych.

Nadszedł czas, aby agencje Organizacji Narodów Zjednoczonych wraz z państwami członkowskimi opracowały i wdrożyły konwencję ramową w sprawie żywności ultraprzetworzonej, analogiczną do ram dotyczących tytoniu — zaapelowali naukowcy.
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić