aktualizacja 

Tak przyrządzone są najzdrowsze. Dobrze wpływają na serce i mózg

68

Po te pyszne ryby warto sięgać znacznie częściej niż tylko przy okazji świąt czy rodzinnych spotkań. Dowiedz się, dlaczego potrawy ze śledzi powinniśmy jeść regularnie i w jaki sposób je przygotować, by były jak najzdrowsze.

Śledzie warto jeść regularnie
Śledzie warto jeść regularnie

Śledzie podobnie jak wiele innych ryb są bardzo zdrowe. Mimo to, że są rybami tłustymi, nie zawierają dużo kalorii. Znany i ceniony polski dietetyk Emilia Kołodziejska poleca regularne jedzenie śledzi, ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ten rodzaj tłuszczów wpływa korzystnie na pracę serca, podnosi odporność i poprawia pamięć.

Jedną z tych cennych substancji jest kwas eikozapentaenowy (EPA). Związek ten nie tylko wspiera pracę układu nerwowego, ale także zmniejsza lepkość krwi i rozszerza naczynia krwionośne, zapobiegając tym samym powstawaniu zakrzepów. W śledziach znajdziemy również inne prozdrowotne elementy, takie jak witaminę A, E, D, witaminy z grupy B oraz potas, żelazo fosfor, miedź i cynk.

Dzięki zawartości wielu cennych składników, śledzie usprawniają także proces przemiany materii i pomagają spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Żeby jednak skorzystać w pełni z niezwykłych właściwości śledzi, należy je odpowiednio przygotować.

Śledź ugotowany na parze lub przyrządzony w piekarniku z dodatkiem świeżych warzyw z pewnością będzie zdrowszy od ryby usmażonej na głębokim oleju i podawanej z frytkami. Można też sięgnąć po śledzie w oleju, ale najlepiej przygotować je samodzielnie, ponieważ konserwy, koreczki i pasty śledziowe dostępne w supermarketach mają w sobie sporo soli.

Poza tym potrawy ze śledzi, które znajdziemy na półce sklepowej, nierzadko zawierają sorbinian potasu, benzoesan sodu, glukozę i gumę ksantanową. Lekarze i eksperci żywieniowi ostrzegają, że ich nadmierne spożywanie może nieść ze sobą nieprzyjemne konsekwencje zdrowotne.

Kupując płaty śledziowe ze sklepu, należy pamiętać, żeby przed zjedzeniem wymoczyć je w wodzie. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru soli, która zwiększa ryzyko nadciśnienia, otyłości i miażdżycy.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić