Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Przejdź na
KAM
|

Tak przyrządzone są najzdrowsze. Dobrze wpływają na serce i mózg

27
Podziel się:

Po te pyszne ryby warto sięgać znacznie częściej niż tylko przy okazji świąt czy rodzinnych spotkań. Dowiedz się, dlaczego potrawy ze śledzi powinniśmy jeść regularnie i w jaki sposób je przygotować, by były jak najzdrowsze.

Śledzie warto jeść regularnie
Śledzie warto jeść regularnie

Śledzie podobnie jak wiele innych ryb są bardzo zdrowe. Mimo to, że są rybami tłustymi, nie zawierają dużo kalorii. Znany i ceniony polski dietetyk Emilia Kołodziejska poleca regularne jedzenie śledzi, ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ten rodzaj tłuszczów wpływa korzystnie na pracę serca, podnosi odporność i poprawia pamięć.

Jedną z tych cennych substancji jest kwas eikozapentaenowy (EPA). Związek ten nie tylko wspiera pracę układu nerwowego, ale także zmniejsza lepkość krwi i rozszerza naczynia krwionośne, zapobiegając tym samym powstawaniu zakrzepów. W śledziach znajdziemy również inne prozdrowotne elementy, takie jak witaminę A, E, D, witaminy z grupy B oraz potas, żelazo fosfor, miedź i cynk.

Dzięki zawartości wielu cennych składników, śledzie usprawniają także proces przemiany materii i pomagają spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Żeby jednak skorzystać w pełni z niezwykłych właściwości śledzi, należy je odpowiednio przygotować.

Śledź ugotowany na parze lub przyrządzony w piekarniku z dodatkiem świeżych warzyw z pewnością będzie zdrowszy od ryby usmażonej na głębokim oleju i podawanej z frytkami. Można też sięgnąć po śledzie w oleju, ale najlepiej przygotować je samodzielnie, ponieważ konserwy, koreczki i pasty śledziowe dostępne w supermarketach mają w sobie sporo soli.

Poza tym potrawy ze śledzi, które znajdziemy na półce sklepowej, nierzadko zawierają sorbinian potasu, benzoesan sodu, glukozę i gumę ksantanową. Lekarze i eksperci żywieniowi ostrzegają, że ich nadmierne spożywanie może nieść ze sobą nieprzyjemne konsekwencje zdrowotne.

Kupując płaty śledziowe ze sklepu, należy pamiętać, żeby przed zjedzeniem wymoczyć je w wodzie. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru soli, która zwiększa ryzyko nadciśnienia, otyłości i miażdżycy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(27)
Fifi
2 miesiące temu
A już pisali że moczyć w maślance
Agus
2 miesiące temu
Uwielbiam śledzika z cebulką i ziołami.Jadam każdego dnia
Rowernik
2 miesiące temu
Polskue sledzie mają w sobie też wyciąg z hitlerowskich beczek na dnie Bałtyku.
Mistrzuniu
2 miesiące temu
W oleju z cebulką najlepsze !!! Oczywiście własnej roboty:)
Ania
2 miesiące temu
Uwielbiam mojego śledzia
Jan
2 miesiące temu
Prócz witamin mają jeszcze nicienie (robaczki)
Pikuś
2 miesiące temu
Super
Nie wiem
2 miesiące temu
Parę dni temu czytałem że szkodzi i powoduje raka to co wkońcu szkodzi czy leczy może oba
emiljan53
2 miesiące temu
MAMY BAŁTYK A ŚLEDZIE SKLEPY OFERUJĄ NIE W SOLI A W ZALEWIE (WODA+ŚREDNIO 6 DO 9 RÓŻNYCH KONSERWANTÓW) BRAWO POLSKO!!!!!!
Klijent
2 miesiące temu
Śledź to zdrowie. Ale gdzie zniknęły beczki. Takie normalne drewniane. Z takich beczek śledź miał zapach, smak, wygląd. A z wiaderek plastikowych,?
Zxcvb
2 miesiące temu
Jeśli śledzie marynowane, to tylko w occie jabłkowym, najlepiej rzemieślniczo fermentowany z jabłek z własnego ogródka - idealne w mocy, no i zalewę można popijać, a nie wylewać(jabłkowy nie niszczy czerwonych krwinek). Jakość octu jabłkowego rozpoznaje się po matce octowej - te bez matki, to jest lipa przemysłowa.
jajemgówna
2 miesiące temu
...bez komentarza
Gutek
2 miesiące temu
Śledzia moczę ok 5godz potem po odsączeniu smaruje z jednej strony musztarda sarepska posypuję świeżo skręconym czarnym pieprzem i pieprzem ziolowym krojee w dzwonka i do sloja warstwa ryby warstwa posiekanej cebuli skrapiam cytryna lub octem potem olej rzepakowy i odstawiam na 2dni pycha
Kasia
2 miesiące temu
A kto wie, pani Nino, może z takimi predyspozycjami na długowieczność Mama by jeszcze żyła gdyby jadła ryby? Tak jak pewna zmarła w wieku 95 lat gdyby nie paliła papierosów?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić