Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka| 

Takich ryb lepiej nie jeść. Może dojść do niewydolności serca

30

Zawierają wiele cennych minerałów, witamin i innych składników odżywczych dlatego warto po nie sięgać regularnie. Należy jednak pamiętać, że przygotowane w niewłaściwy sposób mogą wpłynąć niekorzystnie na nasz organizm. Dowiedz się, jak najlepiej przyrządzić rybę.

Takich ryb lepiej nie jeść. Może dojść do niewydolności serca
Sposób przygotowania ryby wpływa na ich właściwości zdrowotne (Picasa)

Ryby smażone

Ryba w panierce, smażona na głębokim tłuszczu, podawana z frytkami to potrawa bardzo popularna potrawa w naszym kraju.

Niestety, to pyszne danie dostarcza do naszego organizmu mnóstwo pustych kalorii. Smażenie ryby w wysokiej temperaturze obniża ilość zawartych w niej cennych nienasyconych kwasów omega-3, witamin i związków mineralnych.

Wyniki najnowszych badań, które zostały opublikowane na łamach ''Natural Medicine Journal'' potwierdziły, że zjedzenie nawet jednej porcji smażonej ryby w ciągu tygodnia podnosi ryzyko niewydolności serca aż o 48 proc. Poza tym dania smażone w głębokim tłuszczu sprzyjają rozwojowi komórek nowotworowych w organizmie.

Ryby gotowanie

Zdecydowanie jednym z najzdrowszych sposobów na przygotowanie ryby jest gotowanie jej na parze. W ten sposób przygotowywana przez nas potrawa nie zawiera szkodliwego dla naszego organizmu tłuszczu i nie traci swoich prozdrowotnych właściwości.

Badania przeprowadzone przez naukowców Uniwersytetu w Sewilli udowodniły, że ryby gotowane na parze pomagają wyeliminować cyjanotoksyny, które nierzadko występują w rybach słodkowodnych.

Żeby obniżyć zawartość cyjanobakterii o 26 proc., wystarczy przez dwie minuty gotować rybę na parze. Ryby przyrządzone w ten sposób są lekkostrawne i nie zawierają dużo kalorii. Do gotowania najlepiej wybierać ryby średnio tłuste i chude, takie jak karp, okoń, dorsz czy flądra.

Ryby pieczone

Ryba przygotowana w ten sposób ma niepowtarzalny smak i aromat. Do jej upieczenia nie jest nam potrzebny tłuszcz. W tym przypadku obróbka termiczna nie trwa za długo, więc produkt nie traci zbyt wielu cennych składników.

Badacze z Pittsburgh School of Medicine dokonali analizy danych żywieniowych 260 osób. Wyniki badania udowodniły, że spożywanie gotowanej ryby przynajmniej raz na tydzień, zwiększa objętość istoty szarej w mózgu, usprawniając tym samym pamięć i funkcje poznawcze. Regularne sięganie po pieczoną rybę o 30 proc. obniża ryzyko niewydolności serca, co również zostało udowodnione naukowo.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić