Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Ulubiona zupa Polaków. Niestety ten błąd rujnuje jej smak

23

Barszcz to nie tylko wyjątkowo smaczna, ale też bardzo zdrowa zupa, dlatego warto sięgać po nią przez cały rok. Niestety, jeden błąd może sprawić, że straci swój niepowtarzalny smak. Dowiedz się, jak uratować zupę i jak sprawić, by miała jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości.

Ulubiona zupa Polaków. Niestety ten błąd rujnuje jej smak
Ukrainian borscht Close up of a bowl of Ukrainian borscht in a restaurant in Moscow, Russia Sergio Amiti (Getty Images, Sergio Amiti)

Barszcz z czerwonych buraków jest jedną z najpopularniejszych polskich zup, która doskonale sprawdza się w towarzystwie krokietów czy uszek. Ze względu na niepowtarzalny smak i liczne prozdrowotne warto sięgać po tę tradycyjną potrawę.

Podczas przygotowania kluczową rolę odgrywa tu odpowiednia proporcja składników. Przede wszystkim do garnka powinniśmy wlać odpowiednią ilości wody oraz dodać dużą ilość buraków, które gotujemy tylko do momentu, kiedy staną się miękkie. Poza tym warto pamiętać, że buraczany wywar nie nie może być przygotowywany na bazie mięsa.

W zupie nie powinno zabraknąć takich przypraw jak czosnek, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i świeżo zmielony pieprz. Te dodatki nie tylko nadają potrawie smak, ale także podnoszą jej zdrowotne właściwości.

Czasem zdarza się, że przyrządzone przez nas danie ma zbyt kwaśny smak, przez co niestety nie nadaje się do zjedzenia. Na szczęście nie musimy od razu się jej pozbywać i możemy wykorzystać jedną z kulinarnych sztuczek. Żeby uratować barszcz, wystarczy złagodzić jego smak, dodając cukier.

Dosypujemy go w niewielkich ilościach i za każdym razem sprawdzamy, czy zupa nie jest za słodka. Z kolei, jeśli jest za mało kwaśna, wówczas możemy dodać do niej wodę pozostałą po kiszonych ogórkach, ocet, świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.

Nie każdy wie, że smak barszczu warto wzbogacić, dodając do niej lubczyk w płynie. Nasz ulubiona zupa powinna być nie tylko smaczna, ale również zachęcać nas swoim intensywnym czerwonym kolorem. Żeby nie stała się pomarańczowa czy różowa, nie należy trzymać garnka zbyt długo na ogniu. Jeśli straci swój charakterystyczną barwę, dodajemy do niej świeżego buraka. Natomiast jeżeli barszcz będzie miał zbyt ciemny kolor, rozcieńczamy go, dodając wrzątek. Czarna barwa zupy może być efektem dodanie zbyt dużej ilości grzybów. W takiej sytuacji dodajemy do niej świeżego buraka pokrojonego na plasterki.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić