aktualizacja 

Wpływ kawy na ryzyko zgonu. 16 lat badań na 500 tys. Europejczyków

69

Trzy filiżanki kawy dziennie to żaden grzech, przekonują naukowcy i udowadniają, że popularna mała czarna, może pomóc nam chronić organizm przed groźnymi chorobami. Jak bezpiecznie pić kawę, by z nałogu stała się sprzymierzeńcem w walce o dobre zdrowie?

Wpływ kawy na ryzyko zgonu. 16 lat badań na 500 tys. Europejczyków
Trzy filiżanki kawy dziennie, to rekomendowana dawka (pexels, Engin Akyurt)

Nie wyobrażasz sobie poranka bez aromatu kawy rozchodzącego się po kuchni, a w pracy nie siadasz do biurka bez parującej filiżanki? Spokojnie, możesz pozbyć się wyrzutów sumienia i delektować ulubionym napojem. Naukowcy z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (The International Agency for Research on Cancer/ IARC) przebadali ponad 500 tysięcy osób w dziesięciu europejskich krajach i udowodnili pozytywny wpływ kawy na nasze zdrowie.

Naukowcy po pierwszych analizach swoich badań byli zszokowani. Okazało się, że badane przez nich osoby, im więcej kawy piły, tym ryzyko zgonu z powodu chorób układu pokarmowego, układu krążenia lub nowotworów malało. Ryzyko śmierci względem osób w ogóle niepijących kawy spadało o 18 procent. Aby upewnić się w skuteczności swoich odkryć, badacze obserwowali stan zdrowia respondentów przez ponad szesnaście lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kawa a choroby wątroby. Zaskakujące odkrycie brytyjskich naukowców

Jednak ze względu na mało precyzyjny rodzaj badania (osoby biorące w nim udział, raportowały, jak często piją kawę w ciągu dnia), uczeni pozostali ostrożni w swoich sądach. Ostatecznie ograniczyli się do konkluzji, że picie kawy, od dwóch do czterech filiżanek dziennie nie spowoduje uszczerbku na zdrowiu i jest w pełni bezpieczne. Nie zalecają jej natomiast jako leku na wspomniane schorzenia.

U badanych Europejczyków pijących regularnie ten napój wykryto niższy poziom stanu zapalnego niż u tych, którzy kawy nie pijają. Ponadto kawosze mieli lepsze profile lipidowe (stężenie cholesterolu, jego frakcji LDL i HDL oraz trójglicerydów) i ich organizmy lepiej radziły sobie z kontrolą poziomu glukozy we krwi. Wcześniejsze badania wykazały, że kawa działa neuroprotekcyjnie i przeciwzapalnie, dzięki czemu obniża ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona - pisze Aleksandra Stanisławska z bloga Crazynauka.pl

Kawa a zdrowie. Naukowe fakty

Kawa, jako jeden z najpopularniejszych napojów, wciąż trafia na warsztat naukowców z całego świata. Oprócz wspomnianego badania, jej właściwości brane są pod lupę od lat. Co wiemy na tej podstawie?

Włoscy naukowcy udowadniają, że picie kawy poprawia pamięć i obniża ryzyko zachorowań na Alzheimera. Takie wyniki opublikowali w Journal of Alzheimer’s Disease. Inne badania wykazały, że spora ilość kawy pitej w ciągu dnia zmniejsza ryzyko cukrzycy nawet do 50 procent.

Najbardziej zaskakuje amerykański eksperyment, w którym badane osoby piły kawę lub inne napoje, po których spożyciu przedstawiano je nowo poznanym osobom. Amatorzy kawy, w tych relacjach okazywali się o wiele bardziej przyjacielscy i pozytywnie nastawieni do nowych znajomych.

Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić