Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 
aktualizacja 

Wyniszczają mózg. Powodują nieodwracalne zmiany

49

Nie tylko dieta bogata w wysokoprzetworzone produkty może powodować nieodwracalne zmiany w ludzkim mózgu. Jakie inne czynniki niszczą komórki mózgowe i zaburzają prawidłową pracę tego organu?

Wyniszczają mózg. Powodują nieodwracalne zmiany
Te czynniki powoli niszczą mózg (Getty Images, stevanovic igor [**]Bits&Splits)

Niedobór snu

Niedostateczna ilość snu wpływa niekorzystnie na nasze samopoczucie w ciągu dnia i zaburza koncentrację. Jeżeli nie przesypiamy odpowiedniej liczby godzin w ciągu doby, wówczas obumierają komórki w mózgu, które produkują energię. Tę zależność potwierdziły wyniki najnowszych badań. Nieodpowiednia ilość nocnego odpoczynku powoduje kurczenie się hipokampa oraz kory mózgowej, co również zostało udowodnione naukowo.

Stres

Kolejnym czynnikiem wpływającym negatywnie na prawidłową pracę naszego mózgu jest długotrwały stres. Nadmierne stężenie hormonu stresu, czyli kortyzolu, powoduje uszkodzenie hipokampa. Ten stan może w rezultacie powodować problemy z pamięcią i koncentracją, bóle głowy, zaburzenia snu, nadwrażliwość, a nawet depresję czy schizofrenię.

Palenie papierosów

Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę, jak nikotyna wpływa na nasze zdrowie. Paląc papierosy, dostarczamy do organizmu ponad 7000 toksycznych związków chemicznych, które nie tylko zwiększają ryzyko poważnych chorób układu oddechowego i sercowo-naczyniowego, ale także przyczyniają się do rozwoju chorób mózgu. Wyniki licznych badań naukowych potwierdzają, że udary związane są z obumieraniem neuronów w mózgu. Jak się okazuje, nikotyna o połowę obniża liczbę zdrowych komórek nerwowych w hipokampie, czyli części mózgu, która odpowiada głównie za zapamiętywanie.

Odwodnienie

Mózg w 75 procentach składa się z wody, więc odwodnienie organizmu może powodować uszkodzenie komórek mózgowych. Dlatego też każdy zdrowy dorosły człowiek powinien wypijać przynajmniej 2 litry wody w ciągu dnia. O odpowiednie stężenie życiodajnego płynu powinniśmy dbać jeszcze bardziej, gdy spożywany alkohol. Im więcej napojów procentowych wypijamy, tym większą ilość wody może tracić nasz organizm. Zdaniem ekspertów, na jedną porcję alkoholu, powinno się wypijać przynajmniej pół szklanki wody.

Zobacz także: Grejpfruty i jabłka przeciwdziałają zanikom pamięci na starość. Twój mózg ci podziękuje
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić