Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Wypij herbatę. Kubeł witamin i rozgrzanie

3

Czy wiesz, że pigwa - zwana polską cytryną - jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak kwercetyna i kemferol? Te związki chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniając proces starzenia się komórek i zmniejszając ryzyko wielu chorób przewlekłych. Jej działanie przeciwstarzeniowe jest zaledwie pierwszym z wielu powodów, dla których warto ją spożywać!

Wypij herbatę. Kubeł witamin i rozgrzanie
Dlaczego warto jeść pigwę? (Licencjodawca, Merrimon)

Mimo że tradycyjnie jej owoce są spożywane głównie w sezonie jesienno-zimowym, coraz więcej dowodów naukowych wskazuje na potrzebę włączenia jej do diety całorocznej.

Bogactwo składników odżywczych

Pigwa wyróżnia się niezwykle bogatym profilem odżywczym. Znajdują się w niej witaminy A i D (kluczowe dla zdrowia wzroku, skóry, kości i zębów) oraz witamina C, która promuje zdrowy układ odpornościowy, sprzyja absorpcji żelaza oraz poprawia syntezę kolagenu.

Nie brakuje w niej również witamin z grupy B, których rola w procesach metabolicznych i wsparciu układu nerwowego jest nie do przecenienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie

Pigwa dostarcza również ważnych minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód, które są niezbędne dla wielu funkcji w organizmie - od zdrowia kości po regulację ciśnienia krwi.

Zawiera również cenne dla zdrowia skóry i układu odpornościowego pierwiastki śladowe: cynk, miedź i selen.

Korzyści dla układu trawiennego

Pigwa była tradycyjnie stosowana w medycynie ludowej jako środek na problemy trawienne.

Zawiera błonnik pokarmowy, który pomaga w trawieniu, przyspiesza ruch treści pokarmowej przez jelita i pozwala kontrolować masę ciała poprzez generowanie uczucia sytości. Zawiera również sorbitol, który działa jak naturalny środek przeczyszczający.

Działanie bakteriobójcze

Związki zawarte w pigwie, takie jak kwercetyna, kemferol i pektyna, wykazują silne działanie przeciwbakteryjne. Badania potwierdziły ich skuteczność w walce z patogenami, w tym bakterią Helicobacter pylori, która może prowadzić do wrzodów żołądka.

Wsparcie dla zdrowia serca

Oprócz przeciwutleniaczy, pigwa zawiera pektynę, która obniża poziom LDL (złego cholesterolu), zmniejszając ryzyko chorób serca.

Jej właściwości przeciwzapalne oraz badania wskazujące na potencjalne korzyści z obniżenia ciśnienia krwi, czynią ją ważnym składnikiem diety wspierającej zdrowie serca.

Jej różnorodne korzyści sprawiają, że warto ją docenić nie tylko jako składnik sezonowych potraw, ale jako kluczowy element zdrowej diety.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić