Wyrzucasz do kosza drogocenne skarby. Są tarczą przed Alzheimerem
Najczęściej ląduje w koszu, a to duży błąd, bo najwięcej właściwości zdrowotnych ma właśnie skórka od jabłka. Dlaczego nie powinno się jej wyrzucać?
Następnym razem, gdy zaczniesz obierać jabłko – zatrzymaj się. To właśnie skórka od tych smacznych, popularnych owoców kryje w sobie najwięcej właściwości zdrowotnych. Co w niej znajdziemy?* Przede wszystkim kwercetynę. To właśnie dzięki niej skórka jabłka ma taki piękny, czerwony kolor. Ten naturalny barwnik to również silny flawonoid, który pozytywnie wpływa na *działanie komórek mózgowych.
Niektóre badania potwierdziły, że chroni organizm przed rozwojem choroby Alzheimera czy choroby Parkinsona. Nie bez powodu nasze bacie mawiały, że ‘’jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie’’. Te owoce, jedzone razem ze skórką zmniejszają ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych, gdyż obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi.
Hyży podsumowuje 2025 w Polsce. Uderza w rząd i Nawrockiego
Kwercytyna wykazuje również działanie przeciwalergiczne, dzięki czemu łagodzi objawy m.in. kataru siennego. W skórce znajdziemy też mnóstwo błonnika, który pomaga uniknąć zaparć, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelit. Wydalanie złogów, że nasze jelita są zdrowsze, a my czujemy się lepiej. Błonnik sprawia, że uczucie sytości po posiłku towarzyszy nam przed dłuższy czas. To dlatego osoby chcące schudnąć nie powinny obierać jabłek ze skórki. Dodatkowo skórka z jabłek pomoże przy wzdęciach i bólach brzucha spowodowanych np. zbyt obfitym posiłkiem.
W skórce z jabłek znajdziemy też witaminę B oraz witaminę C, która słynie ze sowich antyoksydacyjnych właściwości. To jednak nie koniec, bo ta część owocu obfituje w żelazo, cynk, wapń, fosfor i selen.
Odchudzające właściwości skórka z jabłek zawdzięcza też obecności kwasu ursolowego, który pozwala na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi w ryzach. Dodatkowo związek ten wpływa pozytywnie na stan naszych mięśni, odporność i poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Cornell potwierdzają, że w skórce jabłek znajdziemy też triterpenoidy, które są cenne, gdy mówimy o profilaktyce przeciwnowotworowej, zwłaszcza w kontekście raka piesi, okrężnicy i wątroby. Triterpenoidy wykazują też działanie przeciwzapalne i grzybobójcze i antynowotworowe. Skutecznie bronią przed rozwojem raka piersi, wątroby i okrężnicy.
Jeśli nie lubisz jeść jabłka razem ze skórką, wystarczy, że obierki zlejesz gorącą wodą i przygotujesz z nich zdrowotny napar, który możesz pić regularnie. Należy jednak pamiętać, by kupować jabłka ze sprawdzonego źródła. Ekologiczne będą pozbawione szkodliwych nawozów czy zanieczyszczeń i po takie właśnie warto sięgać, by wykorzystać w pełni ich zdrowotne właściwości.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą