Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Wystarczy już jedna szklanka. Różnicę poczujesz od razu

0

Kefir, lekko kwaśny produkt fermentacji mlekowo-alkoholowej, cieszy się coraz większym uznaniem dietetycznym. Codzienne spożywanie szklanki kefiru może realnie polepszyć jakość zdrowia i życia, a wielość jego zastosowań sprawia, że nawet ci, którzy nie przepadają za jego charakterystycznym smakiem mogą się do przekonać do jakiejś jego wersji.

Wystarczy już jedna szklanka. Różnicę poczujesz od razu
Kefir świetnie wpłynie nie tylko na jelita. Warto sięgać po niego jak najczęściej (Getty Images, mescioglu)

Wartości odżywcze kefiru

Kefir jest źródłem wielu kluczowych składników odżywczych, w tym białka, wapnia, fosforu, witaminy B2 (ryboflawiny), witaminy B12, witaminy D, witaminy K i E, potasu, wapnia oraz magnezu. Ponadto kefir zawiera żywe kultury bakterii i drożdży, które są korzystne dla zdrowia jelit i ogólnego stanu zdrowia.

Korzyści zdrowotne kefiru

Poprawa zdrowia jelit i wsparcie układu immunologicznego. Kefir jest jednym z najpopularniejszych, naturalnych probiotyków. Poprawia zdrowie jelit przez regulację flory bakteryjnej, a tym samym wspomaga również układ immunologiczny.

Wsparcie zdrowia kostnego. Kefir dostarcza organizmowi wapnia i witaminy K, czyli substancji niezbędnych dla utrzymania zdrowych kości.

Zdrowie układu nerwowego. Witaminy z grupy B, obecne w kefirze, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Mogą pomóc w łagodzeniu objawów stresu i depresji.

Pomoc w kontroli wagi. Kefir jest źródłem białka, które pomaga utrzymać uczucie sytości. Dzięki temu może przyczynić się do kontroli apetytu i pomóc w utrzymaniu zdrowej masy ciała.

Wsparcie dla zdrowia skóry. Probiotyki obecne w kefirze mogą pomóc poprawić zdrowie skóry poprzez wpływanie na układ immunologiczny, co z kolei może przeciwdziałać stanom zapalnym i alergiom.

Z czym spożywać kefir?

Najpopularniejszym w Polsce sposobem konsumpcji kefiru jest popijanie nim letniego obiadu, składającego się z ziemniaków i jajka sadzonego. To jednak nie koniec kefirowych możliwości — na bazie tego probiotyku można przygotować warzywne chłodniki albo owocowe koktajle.

Osoby, którym zależy na maksymalizacji białka w diecie, używają kefiru jako bazy do przygotowania napoju ze słodką odżywką białkową. Inni wskazują, że najsmaczniejszą formą spożywania kefiru jest zblendowanie go z bananami i kakao.

Dla każdego coś miłego — każda z tych form godna jest wypróbowania.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić