Kamil S. Sikora| 

"Zamiata" tętnice. Daje silną ochronę przed miażdżycą i zawałem

70

Miażdżycę można uznać za jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych naszych czasów. Żeby uniknąć rozwoju tego poważnego schorzenia, należy przede wszystkim wyeliminować z diety żywność, która podnosi stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Warto również regularnie sięgać po niektóre produkty spożywcze. Jednym z nich jest sok z owoców granatu.

"Zamiata" tętnice. Daje silną ochronę przed miażdżycą i zawałem
Granat to jeden z najzdrowszych owoców dla serca (Licencjodawca, ©2012 Jessica Solomatenko)

Granat od wielu wieków słynie ze swojego charakterystycznego słodko-kwaśnego smaku i dobroczynnego działania. Znajdziemy w nim m.in.: witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, cynk, wapń, selen, fosfor, krzem, jod, miedź, kwas elagowy, flawonoidy, związki fenolowe i antocyjany. Dzięki zawartości cennych substancji ten owoc wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Przeciwutleniacze obecne w granacie zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, spowalniają procesy starzenia się organizmu i chronią go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Poza tym granat podnosi odporność, reguluje stężenie cukru we krwi i gospodarkę hormonalną oraz poprawia sprawność seksualną. Stała obecność ekstraktu z granatu obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega zapaleniu naczyń krwionośnych, usprawniając tym samym pracę układu sercowo-naczyniowego.

Wyniki badań naukowych opublikowanych na łamach biomedycznego czasopisma "Clinical Nutrition" potwierdziły, że napój na bazie granatu skutecznie oczyszcza tętnice i zapobiega rozwojowi miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej. Żeby w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości tej mikstury, wystarczy pić codziennie co najmniej jedną szklankę.

Po domowy sok ze świeżo wyciśniętych owoców powinny sięgać szczególnie osoby borykające się ze zbyt wysokim stężeniem trójglicerydów i złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Koncentrat ze skórki, miąższu i pestek granatu sprawdza się również przy leczeniu problemów trawiennych, chorób pasożytniczych, astmy, stanu zapalnego dróg oddechowych oraz infekcji bakteryjnych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić