Zawiera akrylamid. Przyczynia się do raka mózgu, tarczycy i płuc
Akrytamid to substancja stosowana do produkcji klejów, lakierów oraz tworzyw sztucznych. Ten potencjalnie rakotwórczy związek chemiczny znajduje się także w produktach spożywczych. Dowiedz się, gdzie dokładnie występuje i jak go unikać.
Akrylamid – potencjalnie rakotwórcza substancja w żywności
Akrylamid można znaleźć m.in. w chipsach, frytkach, płatkach śniadaniowych, chlebie, pieczonych ziemniakach oraz w różnych rodzajach kawy. Ta substancja pojawia się, gdy produkty zawierające aminokwasy są wystawione na działanie wysokiej temperatury przed długi czas.
Zobacz także: Jak szybko obrać jajka? Prosty trik
Żeby zbadać związek akrylamidu z rozwojem chorób nowotworowych, zostały przeprowadzone badania na myszach i szczurach. Jak się okazało, akrylamid ma właściwości kancerogenne i może przyczyniać się do raka tarczycy, płuc, mózgu, nadnerczy oraz skóry.
Zobacz także: Nigdy nie odgrzewaj ryżu! Staje się toksyczny
Należy jednak pamiętać, że organizm gryzoni różni się od organizmu człowieka pod względem wrażliwości na akrylamid. Poza tym w badaniach zastosowano dużą ilość akrylamidu. Jest to większa ilość niż ta, która jest naturalnie przyjmowana przez nasz organizm wraz z żywnością, i która jest dla nas bezpieczna. Chociaż naukowcy stwierdzili, że jest to rakotwórczy związek, potrzebne są dalsze badania, by poszerzyć wiedzę na ten temat.
Zobacz także: Śniadanie w 10 minut
Żeby uniknąć szkodliwego działania akrylamidu na nasze zdrowie warto zastąpić kawę rozpuszczalną produktem z parzonych ziaren. Ponadto zamiast smażonych potraw lepiej częściej spożywać dania gotowane. Jeżeli już zdecydujemy się na grillowane lub smażone jedzenie, proces obróbki termicznej powinien być jak najkrótszy.