Zepsułeś zupę? W ten sposób uratujesz nawet barszcz wigilijny

Większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez tradycyjnego barszczu z uszkami. Niestety, czasem może się zdarzyć, że przygotowana przez nas zupa ma nieodpowiedni kolor lub smak. Na szczęście istnieje sposób, by uratować to świątecznie danie.

Jak uratować popsuty barszcz?Jak uratować popsuty barszcz świąteczny?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Kondor83

Podczas przygotowywania barszczu należy przede wszystkim uważać, żeby go nie przegotować. Zupa, która zbyt długo stoi na rozgrzanej kuchence, straci swoją głęboką barwę. Tę potrawę powinno się gotować tylko do momentu, gdy warzywa zrobią się miękkie. Jeżeli się zagapimy i zupa zrobi się mętna, trzeba dodać do niej pokrojonego świeżego buraka. Dzięki temu odzyska wyrazisty kolor.

Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca

Zdarza się również, że dodamy zbyt dużo warzyw, przez co barszcz zrobi się czarny. W takiej sytuacji zupę rozrzedzamy wodą. Ciemny kolor wigilijnego przysmaku może być spowodowany nadmiarem wody spod grzybów. W tym przypadku do wywaru dodajemy kolejnego świeżego buraka. W zupie przyrządzonej na bazie czerwonych buraków od jej koloru najważniejszy jest jednak smak. Jak w przypadku każdej innej potrawy, kluczową rolę odgrywają tu właściwe proporcje składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Jeśli wydaje nam się, że zupa jest zbyt kwaśna, wówczas powinniśmy spróbować ją dosłodzić, stopniowo dodając cukier, aż do osiągnięcia zamierzonego efektu. Z kolei, gdy barszcz jest mdły, to prawdopodobnie brakuje mu kwasowości. Żeby podnieść walory smakowe dania, dodajemy do niego odrobinę świeżego soku wyciśniętego z cytryny, a alternatywnie octu. Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, mogą w tym celu użyć wody spod kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków.

Gotując barszcz, nie wolno zapominać o przyprawach, które nadadzą mu niepowtarzalny aromat. Dlatego przed świętami warto zaopatrzyć się w takie produkty jak czosnek, pieprz, sól, liście laurowe, majeranek czy lubczyk. Świąteczną potrawę najlepiej zacząć przygotowywać kilka dni przed Wigilią Bożego Narodzenia. Zdaniem wielu kucharzy najlepiej smakuje barszcz przyrządzony na bazie domowego zakwasu buraczanego. Przepis na sok z kiszonych ogórków jest bardzo prosty i z łatwością znajdziesz go w internecie.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra