Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Zwiększa ryzyko udaru i zawału. Dietetyczka ostrzega przed składnikiem

9

Wśród tradycyjnych świątecznych potraw kryją się niestety składniki, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Lauren Au – profesor nauk o żywieniu na Uniwersytecie Kalifornijskim - podkreśla w rozmowie z NBC, że ona sama nie zamierza po nie sięgać. O jakich składnikach mowa?

Zwiększa ryzyko udaru i zawału. Dietetyczka ostrzega przed składnikiem
Jakich świątecznych potraw nie tknie dietetyczka? (Adobe Stock, Licencjodawca)

Słone pokusy

Jednym z głównych świątecznych zagrożeń kulinarnych jest sód, który obecny w soli kuchennej. Sód jest jednym z głównych czynników przyczyniających się do wzrostu ciśnienia krwi, a zatem zwiększa ryzyko poważnych problemów zdrowotnych, takich jak udar czy zawał serca.

Choć wędzony łosoś jest uważany za delikates, zawiera alarmująco wysoki poziom sodu. W zaledwie 100 gramach tego produktu może znajdować się około 700 miligramów sodu, co stanowi niemal połowę zalecanego dziennego spożycia. Podobnie rzecz ma się z salami - siedem plasterków tej wędliny może wyczerpać dzienny limit sodu zalecany przez American Heart Association.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sól – zdradliwa przyprawa

Dietetyczka ostrzega, że przetworzone mięsa, takie jak kiełbaski, hamburgery czy właśnie salami, często są głównymi "schowkami" dla sodu. Chociaż mogą być smacznym dodatkiem do świątecznego stołu, ich nadmierna konsumpcja może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Słodkie pokusy

Nie tylko jedzenie, ale i picie ma znaczenie. Dietetyczka radzi, aby unikać napojów gazowanych i słodkich. Zamiast tego sugeruje dodanie do wody gazowanej prawdziwych owoców (takich jak truskawki) i ziół (np. bazylii), które urozmaicą smak napoju bez dodawania niezdrowych cukrów.

Badanie opublikowane w tym roku pokazało, że osoby spożywające duże ilości gazowanych, słodkich napojów są bardziej narażone na ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz raka. Tymczasem w latach 1990–2018 spożycie takich napojów wzrosło na całym świecie o 16 proc.

Świadome świętowanie - klucz do zdrowia

Dietetyczka podkreśla, że świadome podejście do wyboru potraw i napojów na świąteczny stół może znacząco przyczynić się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia. Warto więc przed świętami zastanowić się nad alternatywami dla popularnych, ale potencjalnie szkodliwych produktów. Nie trzeba rezygnować ze wszystkiego!

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nazywane jest wielkanocnym drzewem. Spotkamy je w polskich parkach
Co robił wiceprezydent USA u papieża w Wielkanoc? Kulisy spotkania
Wielkanoc bez zajączków? Ich przyszłość już raz wisiała na włosku
1 mln wyświetleń. Dramatyczne zdarzenie w Rudzie Śląskiej
Wielkanoc bez rozejmu. Zachód wzywa Rosję do pokoju
Makabryczne odkrycie w Zakopanem. Policja wydała komunikat
Była 10:45. Kamera uwieczniła, co działo się w Kołobrzegu
Wakacje nad Bałtykiem droższe niż zagranicą? Szokujące ceny
Wielkanoc na płótnie. Wiosna, motyle i pasikonik
Miesiąc urodzenia wpływa na IQ? Zaskakujące wyniki badań
Tragedia w wielkanocny poranek. Nie żyje 21-latek
Polski płotkarz na Teneryfie. Przygotowuje się do letniego sezonu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić