Wielka kolejka za pączkami w trzaskającym mrozie. Rozmawiamy z klientami

48

Nawet 12-stopniowy mróz nie zatrzyma warszawiaków przed ustawieniem się w długiej kolejce, jeszcze przed świtem, po tradycyjnego pączka w najstarszej pączkarni w stolicy. W końcu tłusty czwartek jest tylko raz w roku.

Wielka kolejka za pączkami w trzaskającym mrozie. Rozmawiamy z klientami
Warszawiacy ustawiają się w kolejce przed najstarszą w Warszawie pączkarnią "Zagoździński" jeszcze przed świtem. Zdjęcie wykonano dzisiaj ok. 6:30

Jak co roku najdłuższa kolejka po tradycyjne pączki ustawiła się przed Pracownią Cukierniczą "Zagoździński" przy Górczewskiej 15. Zazwyczaj w tłusty czwartek, w ciągu dnia po pączki trzeba czekać nawet kilka godzin, więc wiele osób, co jest już tradycją, ustawia się przed pączkarnią jeszcze przed świtem.

Zapytaliśmy kilka osób z kolejki, dlaczego warszawiacy zdecydowali się na pączki od Zagoździńskich, mimo że zakup tradycyjnego pączka wymaga wyczekiwania w długiej kolejce.

Najlepsze pączki w Warszawie. To już tradycja, że trzeba po nie stać w kolejce, ale moim zdaniem warto - mówi nam jedna z pań.
To już tradycja. Wolę poczekać tu w kolejce i nawet zmarznąć, niż jeść byle co - wyjaśnia o2 inna pani z kolejki.

Pracownia Cukiernicza "Zagoździński" to najstarsza pączkarnia w Warszawie. Założycielem był Władysław Zagoździński, który pierwszą swoją cukiernię otworzył przy ul. Wolskiej 53 w 1925 roku. Później lokal przeniesiono na Wolską 66. Podczas Powstania Warszawskiego cukiernia została spalona.

W 1930 roku przeniósł firmę do znacznie większego lokalu przy Wolskiej 66, róg Syreny. Tragedia nastąpiła, gdy wybuchło Powstanie 1 sierpnia 1944 roku. Dom, w którym była cukiernia spalono - czytamy na stronie pączkarni.

Wkrótce odbudowano cukiernię, jednak w czasach stalinowskich cukiernia wegetowała. W 1973 r. Dzielnicowa Rada Narodowa usunęła Zagoździńskiego, dając lokal zastępczy przy ulicy Górczewskiej 15. Lokal był dużo mniejszy, więc produkcję ograniczono tylko do wyrobu pączków. Obecnie już czwarte pokolenie Zagoździńskich prowadzi cukiernię.

Pracownia cukiernicza przy Górczewskiej oferuje pączki według przepisu Władysława Zagoździńskiego z 1925 r. Pączki są robione ręcznie i smażone na smalcu. W Pracowni Cukierniczej "Zagoździński" można kupić pączki z marmoladą wieloowocową. Do wyboru są 3 opcje: z lukrem, bez lukru lub z cukrem pudrem. Od sierpnia 2014 r. powróciły do sprzedaży małe pączki bez nadzienia. Duży pączek kosztuje 3 zł, za małe pączki zapłacisz 25 zł za kg.

Zobacz także: Olbrzymia kolejka po pączki. Ludzie stoją tu od trzeciej w nocy
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić