o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
ESO
|

Wielka kolejka za pączkami w trzaskającym mrozie. Rozmawiamy z klientami

26
Podziel się

Nawet 12-stopniowy mróz nie zatrzyma warszawiaków przed ustawieniem się w długiej kolejce, jeszcze przed świtem, po tradycyjnego pączka w najstarszej pączkarni w stolicy. W końcu tłusty czwartek jest tylko raz w roku.

Wielka kolejka za pączkami w trzaskającym mrozie. Rozmawiamy z klientami
Warszawiacy ustawiają się w kolejce przed najstarszą w Warszawie pączkarnią "Zagoździński" jeszcze przed świtem. Zdjęcie wykonano dzisiaj ok. 6:30
bDYmVodN

Jak co roku najdłuższa kolejka po tradycyjne pączki ustawiła się przed Pracownią Cukierniczą "Zagoździński" przy Górczewskiej 15. Zazwyczaj w tłusty czwartek, w ciągu dnia po pączki trzeba czekać nawet kilka godzin, więc wiele osób, co jest już tradycją, ustawia się przed pączkarnią jeszcze przed świtem.

Zapytaliśmy kilka osób z kolejki, dlaczego warszawiacy zdecydowali się na pączki od Zagoździńskich, mimo że zakup tradycyjnego pączka wymaga wyczekiwania w długiej kolejce.

bDYmVodP
Najlepsze pączki w Warszawie. To już tradycja, że trzeba po nie stać w kolejce, ale moim zdaniem warto - mówi nam jedna z pań.
To już tradycja. Wolę poczekać tu w kolejce i nawet zmarznąć, niż jeść byle co - wyjaśnia o2 inna pani z kolejki.

Pracownia Cukiernicza "Zagoździński" to najstarsza pączkarnia w Warszawie. Założycielem był Władysław Zagoździński, który pierwszą swoją cukiernię otworzył przy ul. Wolskiej 53 w 1925 roku. Później lokal przeniesiono na Wolską 66. Podczas Powstania Warszawskiego cukiernia została spalona.

bDYmVodV
W 1930 roku przeniósł firmę do znacznie większego lokalu przy Wolskiej 66, róg Syreny. Tragedia nastąpiła, gdy wybuchło Powstanie 1 sierpnia 1944 roku. Dom, w którym była cukiernia spalono - czytamy na stronie pączkarni.

Wkrótce odbudowano cukiernię, jednak w czasach stalinowskich cukiernia wegetowała. W 1973 r. Dzielnicowa Rada Narodowa usunęła Zagoździńskiego, dając lokal zastępczy przy ulicy Górczewskiej 15. Lokal był dużo mniejszy, więc produkcję ograniczono tylko do wyrobu pączków. Obecnie już czwarte pokolenie Zagoździńskich prowadzi cukiernię.

Pracownia cukiernicza przy Górczewskiej oferuje pączki według przepisu Władysława Zagoździńskiego z 1925 r. Pączki są robione ręcznie i smażone na smalcu. W Pracowni Cukierniczej "Zagoździński" można kupić pączki z marmoladą wieloowocową. Do wyboru są 3 opcje: z lukrem, bez lukru lub z cukrem pudrem. Od sierpnia 2014 r. powróciły do sprzedaży małe pączki bez nadzienia. Duży pączek kosztuje 3 zł, za małe pączki zapłacisz 25 zł za kg.

bDYmVodW
Zobacz także: Olbrzymia kolejka po pączki. Ludzie stoją tu od trzeciej w nocy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDYmVoeq
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(26)
magda
3 miesiące temu
trzeba mieć źle w głowie, żeby stać po pączki w takiej kolejce.
Ziemianka
3 miesiące temu
Powinni podjechac pissMO i spuscic im takie palowanie,zeby im sie odechcialo obzarstwa i zakazania glupota innych,przyzwoitych ludzi
adam
3 miesiące temu
Dać łopaty i niech odśnieżają, zagrzeją się.
bDYmVoer
Szzzzz
3 miesiące temu
Ja się jednak już nie dziwię że są nadal ludzie głosujący na totalną opozycję. Skoro znajdą się tacy co za pączkiem stoją w -12c mrozie, to pewnie znajdą się też tacy co łykają medialną papkę totalsów i zaprzyjaźnionych dziennikarzy.
realista
3 miesiące temu
Paranoja . Jakby te pączki mogli jeść tylko raz do roku
nie kumam
3 miesiące temu
Kilka godzin na mrozie???? Czy nie lepiej spędzić je w kuchni, w ciepełku, smażąc własne pączki? Na pewno będą niepowtarzalne, a w czasie wyrastania ciasta można nawet trochę posprzątać, albo przygotować obiad.
Zycie
3 miesiące temu
No coz POGANSKI KRAJ , POGANSKI OBYCZAJ
obserwator
3 miesiące temu
Ale wielka ściema. Z którego roku jest ten materiał bo na pewno nie aktualny. Widzicie kogoś w maseczkach? Widzicie choć trochę śniegu, którego jest w tej chwili ogrom? Ludzie bez czapek bo jest po prostu ciepło. Wierzycie tym kłamstwom? naiwni...
Bab x i
3 miesiące temu
Haha a potem te zdjęcia kolejki wykorzystają do promocji szczepionki ze tyle chętnych;)
Artek
3 miesiące temu
Do zal, mają to PO Czajkowskim..
qwerty
3 miesiące temu
pączki robi się w pączkarni a te artykuły pisze się w pisiarni
Klient
3 miesiące temu
Zagodzińscy to marka sama w sobie. Gratulacje...najlepsze pączki w Warszawie !
Sybki
3 miesiące temu
Słoiki w akcji,pewnie poszła fama że braknie.
bDYmVoej
Mieszkaniec
3 miesiące temu
Chodziłem do szkoły naprzeciwko tej cukierni....te wyroby nie maja sobie równych a Gessler powinna się uczyć. Piękna tradycja piekny zaklad super paczki tylko te kolejki....jako małolat stałem nie raz...
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić