Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

GIS ostrzega przed jedzeniem tych śledzi. Mogą wywołać sepsę

10

GIS zwraca uwagę na filety śledziowe a’la matias, które mogą zawierać bakterie wywołującą listeriozę. Jeśli masz produkt o podanych poniżej numerach partii, wyrzuć go do kosza.

GIS ostrzega przed jedzeniem tych śledzi. Mogą wywołać sepsę
Zdj. ilustracyjne. Tak wygląda bakteria listeria monocytogenes. (Getty Images, BSIP, UIG)

W filetach śledziowych a’la matias znaleziono bakterie listeria monocytogenes. Bakteria ta może wywołać u ludzi chorobę, zwaną listeriozą.

Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch z pięciu próbek fileta śledziowego a’la matias, z partii poddanej urzędowej kontroli żywności - brzmi fragment komunikatu GIS.

Chodzi konkretnie o nr partii: 012320/165, z terminem przydatności do spożycia: do 27.09.2020 (opakowania: 1 kg i 0,4 kg), do 28.09.2020 (opakowania: 0,5 kg, 2,5 kg, 4 kg), i do 01.10.2020 (opakowania: 0,4 kg, 0,5 kg, 2,5 kg).

Zadbano o wdrożenie środków bezpieczeństwa

Powiatowy Lekarz Weterynarii skontaktował się z Zakładem Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o., produkującym śledzie. Producent zadbał o wdrożenie wszelkich procedur niezbędnych do tego, aby wyeliminować zagrożenie i zminimalizować skutki wywołane jego pojawieniem się.

Listeria monocytogenes wywołuje chorobę zwaną listeriozą. Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci i osób starszych. Wszyscy są jednak w niewielkim stopniu zagrożeni ryzykiem powikłań w postaci zapalenia płuc, sepsy, zapalenia mózgu i opon mózgowych. Leczenie polega na podaniu antybiotyków.

Zobacz także: Psy w kościele. Niezwykła inicjatywa na Mazurach
Autor: HNM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić