o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
ESO
|

Koronawirus. Naukowcy pokroili mięso. Wstrząsające wyniki badań

98
Podziel się

Naukowcy podają nowe wyniki badań dotyczące koronawirusa. Badacze wszczepili próbkę wirusa do pokrojonych plastrów łososia, kurczaka i wieprzowiny, po czym zamrozili mięso. Po trzech tygodniach mięso przebadali. Koronawirus przetrwał nawet w bardzo niskiej temperaturze - w mięsie wciąż obecny był wirus.

Koronawirus. Naukowcy pokroili mięso. Wstrząsające wyniki badań
(Pixabay)
bDZtAxqZ

Naukowcy w Singapurze przeprowadzili eksperyment i udowodnili, że koronawirus utrzymuje się nawet w bardzo niskiej temperaturze. Badacze pokroili kawałki łososia, kurczaka i wieprzowiny w plastry, po czym dodano do nich próbkę wirusa. Zainfekowane mięso i ryby zamrożono, by sprawdzić, czy wirus może przetrwać w ujemnej temperaturze. Mięso przetrzymywano w standardowej temperaturze zamrażania (między -4 stopnie a -20 stopni C).

Koronawirus obecny w zamrożonym mięsie

Po trzech tygodniach od zamrożenia specjaliści przebadali mięso. Jak donosi "The Telegraph", po 21 dniach koronawirus nadal był obecny w próbkach mięsa. Naukowcy podkreślają, że przenoszenie przez skażoną żywność nie jest główną drogą infekcji, ale transport skażonego mięsa do regionu bez infekcji może potencjalnie wywołać ognisko zakażeń.

bDZtAxrb

Badacze uważają zatem, na podstawie eksperymentu, że konieczne jest wyjaśnienie ponownego pojawienia się ognisk Covid-19 w regionach, gdzie od kilku miesięcy nie było nowych przypadków, m.in. w Wietnamie, Nowej Zelandii i w niektórych częściach Chin.

Naukowcy podkreślają, jak ważne jest, aby pracownicy fabryk z żywnością nie chodzili do pracy, gdy występują u nich objawy koronawirusa. Zainfekowany pracownik mający styczność z żywnością może stać się indeksowym przypadkiem nowego ogniska choroby - tłumaczy w wywiadzie dla The Telegraph prof. James Wood, kierownik wydziału medycyny weterynaryjnej na Uniwersytecie w Cambridge.
bDZtAxrh
Zobacz także: Wytyczne w szkołach. Broniarz wskazuje na absurd
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDZtAxrC
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(98)
Brusco
8 miesięcy temu
Pewna nowinka tu chyba się zmieści? Na pomidorach znajdziecie znak nakłucia!To miejsce wstrzyknięcia jakiegoś płynu np,denaturatu,by npomoidor zaczerwienił się!Po kilku dniach ,zobacz,przy miejsce wstrzyknięcia trucizny ,pomidor się psuje! Pomidory zaszczepione nic nie warte!I do tego przechowywane w lodówce są twarde jak kamienie!Takim owocem@ możesz lisowi z hodowli rozbić głowę! Wyciągnijcie z mojego tekstu wnioski dla siebie!Polityk,jeśli przeczytał,to na to piard...
Brusco
8 miesięcy temu
Mięso umyć,ugotować i zjeść!Kto zjada zarażone mięso na surowo ,ten jest prawie samobójcą!
rzeźnik
9 miesięcy temu
A co miał wyjść na spacer????
bDZtAxrD
zatroskany
9 miesięcy temu
Tylko nie mówcie o tym Grecie,bo sie załamie i będzie prowadziła walkę z mięsem i mięsozercami...
żorż
9 miesięcy temu
odkrycie naukowców, korona wirusy w obdycie...
Bolus
9 miesięcy temu
Mieso tylko w niedziele Tak jak 60 lat temu
KO.
9 miesięcy temu
idzie jesien po jesieni zima spadek temp.wiec trzeba cos zrobic zeby ludzie sie szczepili dziwny wirus jakis bezobjawowy nie ginie latem w mrozie sie utrzymuje cos tu jest nie tak .
ciekawe
9 miesięcy temu
Mam pytanie do naukowców na jaki kolor maseczki koronawirus jest oporny, a na jaki wrażliwy.
strachu
9 miesięcy temu
No i co z tego? Umyć ręce, a mięso poddać obróbce termicznej i po strachu.
dlatego
9 miesięcy temu
grillowanie w Polsce i w Rumunii jest najtańsze w UE, jak mówią fachowcy u koryta od statystyk cen mięsa i kiełbas.
Ptok
9 miesięcy temu
Co jeszcze wymyslicie?
ehrerh
9 miesięcy temu
a w laboratoriach to w jaki sposób przechowuje się próbki wirusów i bakterii, bo chyba nie w kipiącym kociołku obok fondue?
weteryniarz
9 miesięcy temu
A co z mięsem nietoperza?
bDZtAxrv
Ech naukowcy
9 miesięcy temu
He he, rzeczywiście trzeba było d tego wielkich badań. Tż to logiczne, że w takiej temperaturze wirus przetrwa.
...
Następna strona
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić