aktualizacja 

Najbardziej trujące grzyby z polskich lasów. Mogą zabić

5

Rokrocznie wiele osób rusza na grzybobranie. Wszyscy ci, którzy wybierają się do lasu na grzyby, powinni pamiętać o zagrożeniach. Niektóre okazy pojawiające się w polskich lasach niestety mogą nawet zabić.

Najbardziej trujące grzyby z polskich lasów. Mogą zabić
Grzyby (Wikimedia)

Grzyby śmiertelnie trujące uszkadzają różne narządy. Przede wszystkim chodzi tutaj o wątrobę, nerki i inne narządy miąższowe, np. śledzionę oraz serce. Do grona takich grzybów zaliczyć można muchomora zielonawego, muchomora wiosennego czy piestrzenicę kasztanowatą.

W lasach pojawiają się również grzyby trujące. Wywołują one podrażnienia ośrodkowego układu nerwowego i układu przywspółczulnego. Występować mogą takie problemy jak nadmierne poty, ślinotok, łzawienie, zwolnienie akcji serca czy zaburzenia oddychania. Za grzyby trujące uznaje się strzępiaki, muchomora czerwonego i plamistego, a także krowiaka podwiniętego.

Idziesz na grzyby? Pamiętaj o tych zasadach

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Myśliborzu przypomina, o czym trzeba pamiętać przy okazji grzybobrania.

  • Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  • Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
  • Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
  • Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące, jak np. muchomor zielonawy – sromotnikowy, mają przyjemny, słodkawy smak).
  • Należy zbierać grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku do foliowych reklamówek, ponieważ powodują one zaparzanie i przyspieszają psucie grzybów.
  • Nie należy przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
  • Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupiska odpadów, tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu oraz przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.
W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Jeżeli nie mamy pewności, czy grzyb jest jadalny – nie ryzykujmy! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach! - apeluje sanepid.
Zobacz także: "Mam fatalne informacje". Susza uderzyła w grzybiarzy
Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić