Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Anna Wajs-Wiejacka | 
aktualizacja 

Papry-pączki na Tłusty Czwartek. Stworzono je w Szczecinie

5

Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie stworzyli papry-pączki – wytrawne pączki z paprykarzem, łączące tradycję z nowoczesnością.

Papry-pączki na Tłusty Czwartek. Stworzono je w Szczecinie
Pączki z paprykarzem szczecińskim (PAP, Marcin Bielecki)

Pączki nierozerwalnie łączą się z tłustym czwartkiem. Można je kupić w różnej odsłonie. Z dość niecodziennym pomysłem wyszli pracownicy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Ich papry-pączki to nowatorski pomysł. Wytrawne pączki nadziewane paprykarzem to połączenie tradycji z innowacyjnością, które zaskakuje smakiem oraz formą.

Dr inż. Grzegorz Tokarczyk, profesor ZUT, kierujący Katedrą Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej, wyjaśnia, że pomysł na papry-pączki zrodził się z chęci połączenia tradycyjnych smaków z nowoczesnym podejściem do kulinariów.

Chcieliśmy połączyć tradycję z innowacją i wpadliśmy na pomysł, aby do pączka wytrawnego dołożyć paprykarz i w ten sposób stworzyliśmy paprypączka – powiedział dr Grzegorz Tokarczyk, cytowany przez Polską Agencję Prasową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Szwedzi bułki jedzą na słodko. Semla pokochasz nie tylko w tłusty czwartek

Wyjątkowy smak i prostota

Ciasto na papry-pączki różni się od tradycyjnego pączka jedynie stosunkiem soli do cukru, co nadaje mu wytrawny charakter. Nadzienie stanowi "Paprykarz uniwersytecki", przygotowany według tradycyjnej receptury "Paprykarza szczecińskiego". Zamiast lukru, pączki posypane są prażoną cebulką, co dodaje im wyjątkowego smaku.

Jest to alternatywa i nowe spojrzenie na pączka, szczególnie przed tłustym czwartkiem – dodał dr inż. Grzegorz Bienkiewicz, profesor ZUT.

Proces produkcji

Przygotowanie papry-pączka trwa około godziny. Po usmażeniu pączki są nadziewane paprykarzem i posypywane prażoną cebulką. Jak podkreślają twórcy, smaki te doskonale się komponują, tworząc unikalne doznania kulinarne.

Paprypączki to nie tylko innowacyjny produkt, ale także przykład, jak tradycyjne receptury mogą być inspiracją do tworzenia nowych, zaskakujących smaków.

Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Afera o nazwy czekoladowych zajączków. Mają nie kojarzyć się z Wielkanocą?
Strażacy z OSP nie uklękli. Ksiądz odmówił im komunii świętej
Wyjątkowa tradycja na południu Francji. Historia tego posiłku sięga czasów Napoleona
Najpierw Jezus, później masa! Ten ksiądz budzi respekt nie tylko na plebanii
Nazywane jest wielkanocnym drzewem. Spotkamy je w polskich parkach
Co robił wiceprezydent USA u papieża w Wielkanoc? Kulisy spotkania
Wielkanoc bez zajączków? Ich przyszłość już raz wisiała na włosku
1 mln wyświetleń. Dramatyczne zdarzenie w Rudzie Śląskiej
Wielkanoc bez rozejmu. Zachód wzywa Rosję do pokoju
Makabryczne odkrycie w Zakopanem. Policja wydała komunikat
Była 10:45. Kamera uwieczniła, co działo się w Kołobrzegu
Wakacje nad Bałtykiem droższe niż zagranicą? Szokujące ceny
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić