Ukrainiec zmarł, bo zjadł galaretę z targowiska. Nowe informacje w sprawie
Ta tragedia poruszyła tysiące Polaków. Ukrainiec Lurii N., który zakupił, a następnie zjadł wieprzową galaretę z targowiska w Nowej Dębie (woj. podkarpackie), zmarł w szpitalu. Sprzedawcy swojskich wędlin usłyszeli już poważne zarzuty. TVN24.pl ustalił właśnie, ile jeszcze trzeba będzie czekać na wyniki szczegółowych badań histopatologicznych, jakie wykonano przy okazji sekcji zwłok u 54-latka.
O tej tragedii było bardzo głośno w całej Polsce w połowie lutego br. Wówczas handlarze i rolnicy Wiesław i Regina S. sprzedawali na targowisku w Nowej Dębie (Podkarpacie) swojskie wyroby mięsne. Nie robili tego pierwszy raz. Wśród produktów znalazła się także felerna wieprzowa galareta.
Trzech klientów, którzy kupili i zjedli ten - jak się okazało - zatruty przysmak potrzebowało pilnej pomocy medycznej. Dwie kobiety cudem udało się uratować, niestety jeden mężczyzna zmarł. Był to mieszkający i pracujący w Polsce obywatel Ukrainy, 54-letni Lurii N.
Zmarł, bo zjadł zatrutą galaretę. Nowe informacje w sprawie
Po zgonie Ukraińca jego ciało przekazano do pilnej sekcji. Niestety, nie dała ona jednoznacznej i konkretnej odpowiedzi na to, co dokładnie spowodowało u niego tak nagłą i drastyczną śmierć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klasyczny przepis na galaretę. Nie tylko od święta
Specjaliści zdecydowali się więc na szczegółowe badania histopatologiczne (próbki pobrano przy okazji sekcji). Jak wyjaśnił właśnie dla TVN24.pl rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Tarnobrzegu Andrzej Dubiel, na ich wyniki trzeba będzie jednak poczekać nawet.... cztery miesiące. Początkowo mówiło się o miesiącu.
Przypomnijmy. Sanepid przebadał też próbki skażonej wieprzowej galarety, jaką zabezpieczono u Wiesława i Reginy S. Ujawniono w nich kosmicznie wysokie, zagrażające życiu człowieka, stężenie azotynu sodu, konserwantu, jaki stosuje się do peklowania wyrobów. Normę przekroczono ponad 100 razy.