Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wybory w USA.

Świat i Polska patrzą na Amerykę. Kto nowym prezydentem?

Wyjątkowy grzyb w polskim lesie. Grzybiarka pokazała nagranie

13

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze. Pod dębami, brzozami lubią ukrywać się podgrzybki, koźlarze i borowiki. Za to w sosnowym lesie z pewnością znajdziemy maślaki. Autorka bloga pieprznik.pl Marianna Kasperczyk pochwaliła się bardzo rzadkim i wyjątkowym okazem. Pod modrzewiem znalazła maślaka dętego zwanego również borowiczakiem.

Wyjątkowy grzyb w polskim lesie. Grzybiarka pokazała nagranie
Zdjęcie ilustracyjne. (Pixabay)

Jesień to najlepsza pora na grzybobranie. Przy sprzyjającej temperaturze i po opadach deszczu następuje wysyp grzybów. Grzyby lubią ciepło i deszcz, nie tolerują natomiast zimnych nocy. Gdzie ich szukać? Podgrzybki spotkamy praktycznie wszędzie – w lasach sosnowych, liściastych i mieszanych.

Podgrzybki lubią podłoże trawiaste z wilgotnym poszyciem. Jeśli wybierając się na grzyby, chcemy znaleźć borowiki, warto ich szukać pod sosnami i świerkami. Koźlarze lubią lasy liściaste i mieszane, znajdziemy je pod topolami, brzozami, osikami i grabami.

Marianna Kasperczyk, autorka bloga pieprznik.pl i członkini Polskiego Towarzystwa Mykologicznego pod modrzewiem znalazła ostatnio bardzo rzadko spotykanego grzyba - maślaka dętego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jesienne grzyby. Znajdziesz je w polskim lesie
Wygląda bardzo ciekawie. Rośnie zawsze pod modrzewiami. Po przekrojeniu widzimy, że trzon ma pusty i ma bardzo ciekawe pory pod kapeluszem - tłumaczy na TikToku.

Autorka bloga podkreśla, że na grzyby chodzi bardzo często, jednak tego grzyba spotkała dopiero dwa razy w życiu.

Maślak dęty ma kapelusz o średnicy od 4 do 10 cm. Cały pokryty jest drobnymi, ciemniejszymi kosmkami i jest pilśniowato łuskowaty. Kolor od żółtobrązowego przez czerwonobrązowy do brązowego.

Występuje w lasach iglastych, pod modrzewiami, zwłaszcza w średnich i wysokich górach. W latach 1995-2004 gatunek ten był objęty ochroną częściową, od roku 2004 podlegał ochronie ścisłej, a od 2014 ponownie jest pod ochroną częściową. Jest jadalny, choć zwykle nisko się ceni jego walory smakowe.

Trwa ładowanie wpisu:tiktok
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić