Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Ważny jest ten szczegół

114

Czosnek ma bogate właściwości zdrowotne, poza tym jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Nic dziwnego, że chętnie wybieramy go podczas zakupów. Niestety w sklepie łatwo się pomylić i zamiast polskiego czosnku wybrać ten z Chin. Na szczęście da się je odróżnić.

Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Ważny jest ten szczegół
Czosnek polski jest o wiele zdrowszy od chińskiego (Adobe Stock)

Czosnek nazywa się czasem "naturalnym antybiotykiem". Nic dziwnego – ta roślina zawiera ogromną ilość korzystnych dla zdrowia składników, m.in. witaminy typu C, B1, B2, PP, flawonoidy czy sole mineralne, ale przede wszystkim wyjątkowe olejki eteryczne. Poza tym czosnek świetnie wzbogaca smak i aromat wielu dań, więc często decydujemy się na niego podczas gotowania.

Jak poznać polski czosnek? Spójrz na łupinki

Najlepiej wybierać podczas zakupów czosnek polski. Niestety często jest on nie do odróżnienia od tego, który pochodzi z Chin. Bywa, że nieuczciwi sprzedawcy nie informują o kraju pochodzenia rośliny. Tymczasem importowany czosnek często jest nie tylko mniej smaczny, ale może być nawet szkodliwy dla zdrowia. Wszystko z powodu środków chemicznych, którymi jest konserwowany.

Jak odróżnić czosnek polski od chińskiego? Na szczęście istnieją proste sposoby, a niektóre z nich sprawdzą się już w sklepie. Wystarczy zwrócić uwagę na kolor łupinek. Polski czosnek najprawdopodobniej będzie miał je lekko fioletowe lub jasnoróżowe, z wyglądu mniej idealne. Chiński czosnek z kolei - śnieżnobiałe, gładkie. Będzie miał też znacznie większe i lżejsze główki niż polski.

Warto też przyjrzeć się końcówce warzywa. Polski czosnek najczęściej będzie miał zachowany kawałek korzenia. Chiński - niekoniecznie.

Polski czosnek smakuje inaczej. Jest znacznie ostrzejszy

Polski czosnek odróżnimy od chińskiego również w domu. Wystarczy sprawdzić, jak smakuje. Chiński czosnek będzie miał o wiele łagodniejszy smak i dużo mniej wyczuwalny charakterystyczny, ostry aromat niż polski. Poza tym chiński czosnek pozostawiony na dłużej szybko spleśnieje. Polski natomiast zacznie kiełkować.

Warto pytać sprzedawców o pochodzenie rośliny. Częściej decydujmy się też na kupno czosnku i innych warzyw na targu czy bazarze niż w supermarkecie – istnieje tam większa szansa, że dostaniemy importowany, szkodliwy czosnek.

Zobacz także: Czosnek na przeziębienie i grypę. Oto jak go stosować prawidłowo

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Autor: DFR
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić