Idealny dodatek do jesiennych obiadów. Przepis na grzyby marynowane w occie

Z czym kojarzy nam się wrzesień? Ze zmianą ubrań na cieplejsze - wtedy w Polsce panuje zdecydowanie chłodniejsza aura i wiemy, że jesień zbliża się nieubłaganie. Ale to również czas grzybobrania! Prawdziwym specjałem goszczącym na polskich stołach jest obiad, do którego podane są borowiki, kurki czy rydze. A te marynowane w occie? Palce lizać!

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

Przed nami prawdopodobnie najpiękniejsza pora roku - złota polska jesień. Nasz kraj obfituje wówczas w różnokolorowe liście i... grzyby wielu rodzajów. To prawdziwy polski specjał!

Przepisów na nie nie brakuje i nie ma się temu co dziwić. Grzyby zbudowane są z chityny, która jest wyjątkowo trwałym rodzajem błonnika. Dzięki temu możemy liczyć na doskonałą perystaltykę jelit i przyspieszenie metabolizmu. Te marynowane w occie są wyjątkowo smaczne!

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

Grzyby marynowane w occie. Składniki:

  • Na marynowane grzyby:
  • 2,5 kg grzybów leśnych małych, nieuszkodzonych i świeżych (borowików, koźlarzy, kurek lub rydzów)
  • 2 cebule, pokrojone w talarki
  • Na marynatę octową:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego (10%)
  • 1 płaska łyżka soli
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach
  • 1 łyżeczka goździków
  • Dodatkowo:
  • 8 słoików typu twist o pojemności 0,25 l

Grzyby marynowane w occie. Sposób przygotowania:

  • Z wody, octu i przypraw przygotować marynatę. Składniki zagotować. Odstawić.
  • Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami grzyby dobrze oczyścić i krótko myć pod bieżącą wodą.
  • Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Uwaga: kipią! Dlatego najlepiej wybrać wysoki garnek.
  • Grzyby odcedzić, przelać gorącą wodą.
  • Słoiki napełnić gorącymi grzybami do 2/3 wysokości. Zalać gotującą się marynatą do pełna. Przyprawy z zalewy octowej rozdzielić między słoiki. Zakręcić pokrywki. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

I gotowe! Smacznego!

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra