Idealny dodatek do jesiennych obiadów. Przepis na grzyby marynowane w occie

Z czym kojarzy nam się wrzesień? Ze zmianą ubrań na cieplejsze - wtedy w Polsce panuje zdecydowanie chłodniejsza aura i wiemy, że jesień zbliża się nieubłaganie. Ale to również czas grzybobrania! Prawdziwym specjałem goszczącym na polskich stołach jest obiad, do którego podane są borowiki, kurki czy rydze. A te marynowane w occie? Palce lizać!

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © YouTube

Przed nami prawdopodobnie najpiękniejsza pora roku - złota polska jesień. Nasz kraj obfituje wówczas w różnokolorowe liście i... grzyby wielu rodzajów. To prawdziwy polski specjał!

Przepisów na nie nie brakuje i nie ma się temu co dziwić. Grzyby zbudowane są z chityny, która jest wyjątkowo trwałym rodzajem błonnika. Dzięki temu możemy liczyć na doskonałą perystaltykę jelit i przyspieszenie metabolizmu. Te marynowane w occie są wyjątkowo smaczne!

Grzyby marynowane w occie. Składniki:

  • Na marynowane grzyby:
  • 2,5 kg grzybów leśnych małych, nieuszkodzonych i świeżych (borowików, koźlarzy, kurek lub rydzów)
  • 2 cebule, pokrojone w talarki
  • Na marynatę octową:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego (10%)
  • 1 płaska łyżka soli
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach
  • 1 łyżeczka goździków
  • Dodatkowo:
  • 8 słoików typu twist o pojemności 0,25 l

Grzyby marynowane w occie. Sposób przygotowania:

  • Z wody, octu i przypraw przygotować marynatę. Składniki zagotować. Odstawić.
  • Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami grzyby dobrze oczyścić i krótko myć pod bieżącą wodą.
  • Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Uwaga: kipią! Dlatego najlepiej wybrać wysoki garnek.
  • Grzyby odcedzić, przelać gorącą wodą.
  • Słoiki napełnić gorącymi grzybami do 2/3 wysokości. Zalać gotującą się marynatą do pełna. Przyprawy z zalewy octowej rozdzielić między słoiki. Zakręcić pokrywki. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

I gotowe! Smacznego!

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyciekły plany Łukaszenki. Buduje fabrykę broni dla Putina
Wyciekły plany Łukaszenki. Buduje fabrykę broni dla Putina
Zawrzało we Włoszech. 13-latek przechodzi tranzycję. Sąd ogłosił
Zawrzało we Włoszech. 13-latek przechodzi tranzycję. Sąd ogłosił
IMGW ostrzega. To nas czeka 22 i 23 grudnia. "W wielu regionach"
IMGW ostrzega. To nas czeka 22 i 23 grudnia. "W wielu regionach"
Rosyjski statek nadał SOS. Szwedzi dokonali kontroli. Oto wyniki
Rosyjski statek nadał SOS. Szwedzi dokonali kontroli. Oto wyniki
Świerk czy jodła? Polacy mają określony typ. Plantator zabrał głos
Świerk czy jodła? Polacy mają określony typ. Plantator zabrał głos
Napięcie w USA. Do wygrania rekordowa suma. Losowanie już 22 grudnia
Napięcie w USA. Do wygrania rekordowa suma. Losowanie już 22 grudnia
Wyniki Lotto 21.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 21.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety