Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Idealny dodatek do jesiennych obiadów. Przepis na grzyby marynowane w occie

5

Z czym kojarzy nam się wrzesień? Ze zmianą ubrań na cieplejsze - wtedy w Polsce panuje zdecydowanie chłodniejsza aura i wiemy, że jesień zbliża się nieubłaganie. Ale to również czas grzybobrania! Prawdziwym specjałem goszczącym na polskich stołach jest obiad, do którego podane są borowiki, kurki czy rydze. A te marynowane w occie? Palce lizać!

Idealny dodatek do jesiennych obiadów. Przepis na grzyby marynowane w occie
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Przed nami prawdopodobnie najpiękniejsza pora roku - złota polska jesień. Nasz kraj obfituje wówczas w różnokolorowe liście i... grzyby wielu rodzajów. To prawdziwy polski specjał!

Przepisów na nie nie brakuje i nie ma się temu co dziwić. Grzyby zbudowane są z chityny, która jest wyjątkowo trwałym rodzajem błonnika. Dzięki temu możemy liczyć na doskonałą perystaltykę jelit i przyspieszenie metabolizmu. Te marynowane w occie są wyjątkowo smaczne!

Grzyby marynowane w occie. Składniki:

  • Na marynowane grzyby:
  • 2,5 kg grzybów leśnych małych, nieuszkodzonych i świeżych (borowików, koźlarzy, kurek lub rydzów)
  • 2 cebule, pokrojone w talarki
  • Na marynatę octową:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego (10%)
  • 1 płaska łyżka soli
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach
  • 1 łyżeczka goździków
  • Dodatkowo:
  • 8 słoików typu twist o pojemności 0,25 l

Grzyby marynowane w occie. Sposób przygotowania:

  • Z wody, octu i przypraw przygotować marynatę. Składniki zagotować. Odstawić.
  • Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami grzyby dobrze oczyścić i krótko myć pod bieżącą wodą.
  • Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Uwaga: kipią! Dlatego najlepiej wybrać wysoki garnek.
  • Grzyby odcedzić, przelać gorącą wodą.
  • Słoiki napełnić gorącymi grzybami do 2/3 wysokości. Zalać gotującą się marynatą do pełna. Przyprawy z zalewy octowej rozdzielić między słoiki. Zakręcić pokrywki. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

I gotowe! Smacznego!

Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Był szefem TVP Sport. Teraz grzmi: "Nieodpowiedzialne wydawanie pieniędzy"
"Anioł Polaków". W Niemczech jest praktycznie nieznany
Henry mknie do Polski. Szykujcie się na załamanie pogody
Syrop z pędów sosny. Ostatni dzwonek, by go przygotować
Ludzie walą drzwiami i oknami. Oblegana atrakcja jest darmowa
Pojawią się w górach. Nawet 5000 zł kary
Arsenal gorszy od PSG. Dembele bohaterem Paryżan
Sałatka do grilla. Tak pyszna, że zniknie z talerza raz-dwa
Furia niemieckiego piłkarza. Długie zawieszenie
Zarobki w Służbie Więziennej. Tyle na ręką dostaje strażnik
12 najpiękniejszych miasteczek w Polsce. Idealne na majówkę
Komunikat znad Bałtyku. "Nie popadaj w panikę"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić