Jogurt z mrówek? Duńscy naukowcy odkrywają zapomnianą recepturę sprzed wieków

Brzmi jak eksperyment z pogranicza żartu i filmu science fiction, ale to prawdziwe badanie. Zespół naukowców z Uniwersytetu Kopenhaskiego odtworzył tradycyjny sposób wytwarzania jogurtu, w którym za fermentację odpowiadają… mrówki.

Jogurt z mrówek? Duńscy naukowcy odkrywają zapomnianą recepturę Jogurt z mrówek? Duńscy naukowcy odkrywają zapomnianą recepturę
Źródło zdjęć: © Zdjęcie ilustracyjne | Canva
Anna Kurek

Pomysł na wykorzystanie mrówek w fermentacji mleka nie jest nowy. Jak ustalili badacze, taka metoda była kiedyś znana w południowo-wschodniej Europie – zwłaszcza w Bułgarii, Albanii i Turcji. Tamtejsi pasterze i rolnicy obserwowali, że mleko pozostawione w pobliżu mrowiska szybko kwaśnieje i gęstnieje.

Badaczka i antropolożka Sevgi Mutlu Sirakova, współautorka projektu, zabrała zespół naukowców do swojej rodzinnej wsi w Bułgarii, gdzie starsi mieszkańcy wciąż pamiętali tę niezwykłą praktykę. Zgodnie z dawnym sposobem, do ciepłego mleka wrzucano kilka żywych mrówek, po czym słoik umieszczano w mrowisku i pozostawiano na noc. Rano mleko przypominało świeży, kwaskowaty jogurt.

– Zgodnie z instrukcjami mojego wuja i sąsiadów, wrzuciliśmy cztery mrówki do słoika z mlekiem i schowaliśmy go w mrowisku. Następnego dnia był gęsty i lekko pikantny w smaku – tak zaczynała się fermentacja – opowiada główna autorka badania Veronica Sinotte z Uniwersytetu w Kopenhadze.

Kurczakowe roladki z marynową cukinią i suszonymi pomidorami. Dodatek do obiadu, który nigdy nie zawodzi

Po powrocie do laboratorium badacze przeprowadzili szereg analiz mikrobiologicznych, aby zrozumieć, co właściwie dzieje się w takim mleku. Okazało się, że mrówki rudnice (Formica rufa), powszechne w europejskich lasach, są naturalnym rezerwuarem bakterii kwasu mlekowego i octowego, czyli mikroorganizmów, które w tradycyjnych jogurtach odpowiadają za fermentację.

Dodatkowo, kwas mrówkowy wytwarzany przez te owady pełni kluczową rolę: obniża pH mleka, przyspieszając proces ścinania białek, a także tworzy środowisko, w którym pożądane bakterie rozwijają się szybciej niż konkurencyjne mikroby.

Badacze porównali trzy wersje eksperymentu: z żywymi, zamrożonymi i suszonymi mrówkami. Wyniki były jednoznaczne - tylko żywe owady wprowadziły odpowiednią mikroflorę, umożliwiającą powstanie gładkiego, kwaśnego jogurtu.

Jak smakuje jogurt z mrówek?

Według relacji zespołu, napój ma lekko ziołowy, kwaskowaty smak i delikatny aromat świeżego mleka. Przypomina nieco bałkańskie kefiry lub domowe jogurty z surowego mleka, w których wyczuwa się naturalne nuty trawiaste.

Choć produkt powstały w laboratorium był w pełni jadalny, naukowcy podkreślają, że nie jest to metoda do samodzielnego odtwarzania w domu. Żywe mrówki mogą przenosić pasożyty i inne mikroorganizmy, a ich skład mikrobiologiczny różni się w zależności od środowiska. "Potencjał jest ogromny, ale zanim mrówki trafią do mleczarni, potrzebne są dalsze badania nad bezpieczeństwem" – zaznaczają autorzy publikacji w czasopiśmie iScience.

Eksperyment Duńczyków wpisuje się w rosnący na świecie trend odkrywania dawnych, naturalnych metod fermentacji - takich, które poprzedzały współczesne procesy przemysłowe. Podobne badania prowadzi się dziś m.in. nad fermentacją z użyciem liści figowca, kory dębu czy owadów tropikalnych.

Jak podkreślają naukowcy, projekt nie ma na celu stworzenia nowego produktu spożywczego, lecz raczej zrozumienie współdziałania organizmów w procesach biochemicznych, które człowiek od wieków wykorzystywał intuicyjnie. "To przypomnienie, że fermentacja to nie tylko technologia – to również kultura i współpraca z naturą" - mówi Sinotte.

Źródło: Phys.org i The Scientist

Wybrane dla Ciebie
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Taki widok przed Lidlem. Aż chwycił za telefon. Spójrzcie na kartkę
Taki widok przed Lidlem. Aż chwycił za telefon. Spójrzcie na kartkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor