o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
mmc
|

Na Świętego Marcina najlepsza gęsina. Genialny przepis. Mięso robi się samo

7
Podziel się

11 listopada to również Dzień Świętego Marcina. Tradycja mówi, że najlepiej tego dnia zjeść gęsinę. Jest prosty sposób na przygotowanie naprawdę smacznego dania z gęsi, które robi się praktycznie samo!

Na Świętego Marcina najlepsza gęsina. Genialny przepis. Mięso robi się samo
Najlepiej w tym przepisie sprawdzi się gęsie udo. (YouTube)
bDStyjIl

Tradycja mówi, że w Dniu Świętego Marcina najlepsza na obiad jest gęsina. To mięso, które na stołach gości szczególnie jesienią i zimą. Jest tłuste, ale przy tym obfite w białko. Najprostszym sposobem na przygotowanie gęsiny jest jej konfitowanie. Choć brzmi to tajemniczo, to jeden z najstarszych znanych sposobów na przygotowanie mięsa. Gęś robi się niemal sama, a jest niesamowicie smaczna!

Przepis na gęś. Potrzebne składniki:

  • gęsie udo
  • sól
  • pieprz w ziarnach
  • liść laurowy
  • tymianek
  • smalec gęsi lub litr oleju
bDStyjIn

Przepis na gęś. Sposób wykonania:

  • Mięso natrzyj obficie solą, zamknij w szczelnym pojemniku i zostaw w lodówce na ok 12 godzin
  • Po tym czasie wyjmij gęsinę, włóż do garnka razem z przyprawami i zalej tłuszczem tak, by mięso było całe pokryte tłuszczem
  • Przykryj garnek folią aluminiową, tak by jej matowa strona stykała się z tłuszczem
  • Gotuj na średnim ogniu kilka godzin do tej pory, aż mięso nie zacznie odchodzić od kości, tłuszcz powinien przez ten czas delikatnie bulgotać i wolno się gotować
bDStyjIt

I tyle! Mięso można zjeść od razu, ale można przełożyć je również do słoika, zalać tłuszczem i przetrzymywać przez dłuższy czas w lodówce, ponieważ konfitowanie to najstarsza metoda konserwacji mięsa. Wbrew pozorom mięso nie jest tak tłuste, jak mogłoby się wydawać. Po wyjęciu ze słoika wystarczy odgrzać je w rondelu - dzięki temu bez pieczenia można uzyskać efekt soczystego w środku i chrupiącego z wierzchu mięsa.

Zobacz także: Gęsina. Polski klasyk idealny na jesień
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDStyjIO
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(7)
Pan 🌾
5 miesięcy temu
O kurka właśnie u mnie w domu się robi, tylko my będziemy mieć z makaronem do tego buraczki . A na deser oczywiście Rogale.
Daniela
5 miesięcy temu
Gęsi są spoko
adgg
5 miesięcy temu
OBRZYDLISTWO. Nie jestem wegetarianką...jednak jak widzę taki fragment zwierzęcia, do aż mi niedobrze. Serio nie widzicie, że ta noga na talerzu wygląda strasznie?!
bDStyjIP
Lidka
3 miesiące temu
Korzystam z tego przepisu od pewnego czasu. Dzisiaj mąż kazał mi polać mięso perłą chmielową i to był strzał w dziesiątkę! Mięsko nabrało smaku lekkiej goryczki piwa i stało sie bardzo miękkie.
wey
5 miesięcy temu
ohydne to zdjecie. myslalem ze to jaki fragment zwlok. niekoniecznie gesich
Najnowsze komentarze (7)
Lidka
3 miesiące temu
Korzystam z tego przepisu od pewnego czasu. Dzisiaj mąż kazał mi polać mięso perłą chmielową i to był strzał w dziesiątkę! Mięsko nabrało smaku lekkiej goryczki piwa i stało sie bardzo miękkie.
Oski
4 miesiące temu
Lubię eksperymentować w kuchni. Lekko zmodyfikowałem przepis i mięsko podlałem perłą miodową. I to był jeden z lepszych pomysłów. Dzieki temu mięso było lekko słodkie i bardziej soczyste. Oczywiście resztę piwa dobrze spożytkowałem :D
adgg
5 miesięcy temu
OBRZYDLISTWO. Nie jestem wegetarianką...jednak jak widzę taki fragment zwierzęcia, do aż mi niedobrze. Serio nie widzicie, że ta noga na talerzu wygląda strasznie?!
wey
5 miesięcy temu
ohydne to zdjecie. myslalem ze to jaki fragment zwlok. niekoniecznie gesich
Daniela
5 miesięcy temu
Gęsi są spoko
Pan 🌾
5 miesięcy temu
O kurka właśnie u mnie w domu się robi, tylko my będziemy mieć z makaronem do tego buraczki . A na deser oczywiście Rogale.
Sinice2021🦠
5 miesięcy temu
He he he mięso robi się samo tj. Jak u rafala 💩OZONOWANE ZDALNIE🤮🤮🤮
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić