Przepis na sernik z wiaderka. Awaryjny deser dla niezapowiedzianych gości

Znajomi czy rodzina właśnie zapowiedzieli, że za chwilę wpadną, a ty nie masz czym ich poczęstować? Właśnie na takie okazje jest idealny sernik z wiaderka. Mimo że jego przygotowanie nie wykłada wielkich nakładów pracy, w niczym nie ustępuje smakiem "oryginałowi".

Sernik z wiaderka jest puszysty i lekki, to idealny pomysł na deser, gdy cierpimy na brak czasuSernik z wiaderka jest puszysty i lekki, to idealny pomysł na deser, gdy cierpimy na brak czasu
Źródło zdjęć: © Getty Images

Chyba każdy się zgodzi, że sernik to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Nie bez powodu – trudno znaleźć osobę, której jego smak nie przypada do gustu, a do tego świetnie komponuje się z takimi dodatkami, jak m.in. owoce, orzechy czy wiórki kokosowe. Wariant z wiaderka jednak najlepiej na koniec posypać cukrem pudrem.

Przepis na sernik z wiaderka – potrzebne składniki

  • kostka margaryny
  • 10 jajek średniej wielkości
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • dwie łyżki białego cukru
  • łyżka brązowego cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • ser z wiaderka – ok. 1 kg
  • paczka cukru waniliowego
  • dwie szklanki mleka


  • 1/5 masła

Przepis na sernik z wiaderka – sposób przygotowania

  • W jednej misce umieść całą margarynę – pamiętaj, aby wcześniej około pół godziny trzymać ją w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Dla ułatwienia podziel kostkę na mniejsze części.
  • Zbij pięć jajek tak, by oddzielić żółtka od białka. Te drugie dodaj do margaryny razem z całym proszkiem do pieczenia, mąką oraz cukrem białym i brązowym. Całość zmiksuj.
  • Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem, posmaruj go masłem, aby uniknąć przywierania i wylej przygotowaną wcześniej masę.
  • Rozbij resztę jajek, ponownie oddzielając żółtka od białek.
  • Żółtka zetrzyj z serem z wiaderka, cukrem waniliowym i mlekiem. Na koniec zmiksuj całość, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • Wylej masę z serem do blaszki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Po około 45 minutach sernik z wiaderka będzie gotowy. Przed podaniem posyp jego wierzch cukrem pudrem. Odczekaj około pół godziny od wyjęcia z piekarnika, zanim przystąpisz do pałaszowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Inspiracja na sernik na zimno. Miłośnicy Raffaello będą zachwyceni

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową