Spotkałeś je w lesie? Mamy złą wiadomość, to smutny znak
Leśnicy z Cisnej pochwalili się zdjęciem przedstawiającym dorodne jeżyny. Owoce już dojrzewają i są gotowe do konsumpcji, a to może oznaczać tylko jedno. Lato nieuchronnie się kończy i już wkrótce zacznie się niezbyt lubiana przez Polaków jesień. Ale póki jest okazja, warto skosztować pysznych owoców.
Jeżyny zaczęły dojrzewać, a to oznacza tylko jedno: kończy się powoli lato. Dni stają się coraz krótsze, wieczory chłodne, a nocami czuć już nadchodzącą jesień. Rankiem pojawia się rosa, a słońca i ciepła będzie każdego kolejnego tygodnia mniej i mniej. Natura daje nam wyraźne sygnały, że zbliża się tak nielubiany w Polsce czas.
Nim będziemy się martwić tym, że jest zimno i wilgotno, a za oknem niemal przez cały czas ciemno, nacieszmy się końcówką lata. Jeżyny to wspaniały przysmak, którego warto skosztować, jeśli znajdziecie się akurat w lesie i napotkacie na szlaku dorodny krzaczek. Owoce jeżyny są po prostu pyszne i aromatyczne - przekonują leśnicy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prehistoryczne odkrycie pod ziemią. Przeleżało 3 tys. lat
Do ich konsumpcji chyba nie musimy was zachęcać? Zebraliśmy kilka ważnych faktów.
"Jeżyny posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Są cennym źródłem błonnika pokarmowego, źródłem witaminy C oraz K, posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne oraz wiele innych" - zachwalają swoje skarby leśnicy z Cisnej. W Bieszczadach nie brakuje krzaczków, na których rosną jeżyny.
Owoce jeżyny są po prostu pyszne i aromatyczne - mówią fachowcy.
W Polsce spotkać możemy od 50 do 90 gatunków jeżyn (w zależności od ujęcia systematycznego). Krytyczna lista roślin naczyniowych Polski z 2002 roku zawiera wykaz aż 89 różnych gatunków.
Owoce jeżyn pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, a ze względu na właściwości uspokajające, wskazane są w zaburzeniach nerwowych występujących w okresie przekwitania u kobiet. Soku z dojrzałych jeżyn można używać zewnętrznie do okładów na wypryski i liszaje. Są smaczne i zdrowe, a wykorzystać można nie tylko owoce, ale i cały krzaczek.
Mało kto wie, że odwary z korzeni jeżyn działają moczopędnie (1 łyżeczka rozdrobnionych, suchych korzeni na 1 szklankę wody, pite 3 razy dziennie po 1/2 szklanki). Do tego wykorzystuje się też liście, bo odwar z tychże działa napotnie.
Stosowany jest w przeziębieniu i anginie. Przynosi też ulgę w przypadku nieżytów górnych dróg oddechowych. Przygotowuje się go z 1 łyżeczki do herbaty suszonych liści i szklanki wody.