Tak zrobisz najlepszą kutię. Goście będą błagali o dokładkę!

W zależności od regionów Polski, na wigilijnym stole lądują różne potrawy. Niektórzy jako zupę jedzą żurek, a inni barszcz czerwony z uszkami. Podobnie jest ze słodkimi daniami, które pojawiają się na sam koniec świątecznej kolacji. U niektórych są to pierogi z makiem, a w wielu miejscach... kutia!

Kutia to przepyszna potrawa, która idealnie sprawdzi się jako wigilijny deserKutia to przepyszna potrawa, która idealnie sprawdzi się jako wigilijny deser
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons

Kutia jest daniem charakterystycznym dla dawnych terenów wschodniej Polski. Znana jest też w kuchni białoruskiej, ukraińskiej i litewskiej. Samo słowo kutia pochodzi ze wschodu Europy, a oznacza "wigilijną wieczerzę". Danie tradycyjnie przygotowywano z pszenicy, maku i miodu. Można jednak sięgnąć po bezglutenową wersję i zamienić pszenicę na wybrany ryż bądź makaron. Zazwyczaj do kutii dodajemy rodzynki, jednak możemy ją także wzbogacić o daktyle czy migdały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobaczyła, co robi mężczyzna. Skandaliczna reakcja. Pokazali nagranie

Wigilijna kutia. Składniki

  • 1 szklanka ziaren łuskanej pszenicy (lub 2 szklanki gotowanego lub makaronu)
  • 1 szklanka suchego maku
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 mały kieliszek koniaku
  • 1 spora garść rodzynek
  • 3 kopiaste łyżki posiekanych orzechów
  • suszone owoce (morele, daktyle, śliwki)

Wigilijna kutia. Sposób przygotowania

  • Pszenicę dokładnie opłukać, zalać wodą i odstawić na noc.
  • Odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować do miękkości, co godzinę zmieniając wodę. Gdy ziarna będą miękkie, odsączyć je na sicie.
  • Jeśli kutia ma być z ryżem należy go ugotować na sypko, jeśli robimy kutię z makaronem najlepiej wybrać drobny makaron i ugotować go al dente. Dobrym pomysłem do kutii jest wybór makaronu w kształcie drobnych gwiazdek.
  • Rodzynki zalać koniakiem. Mak opłukać na sicie, wlać 2 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
  • Odsączyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę.
  • Wymieszać z miodem, rodzynkami, orzechami i pszenicą lub ryżem lub makaronem. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Przed podaniem udekorować kutię suszonymi owocami.

I gotowe! Kutia ma mnóstwo właściwości odżywczych. Pszenica jako zboże jest źródłem białka, jodu, cynku, żelaza, selenu czy witamin z grupy B. Nasiona maku pomagają obniżyć poziom cholesterolu, a do tego są bogate w białko, wapno i magnez. Jedynym mankamentem kutii jest jej kaloryczność. Jednak przy świątecznym stole kalorie to ostatnia rzecz, o jaką powinniśmy się martwić.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?