Tak zrobisz najlepszą kutię. Goście będą błagali o dokładkę!

30

W zależności od regionów Polski, na wigilijnym stole lądują różne potrawy. Niektórzy jako zupę jedzą żurek, a inni barszcz czerwony z uszkami. Podobnie jest ze słodkimi daniami, które pojawiają się na sam koniec świątecznej kolacji. U niektórych są to pierogi z makiem, a w wielu miejscach... kutia!

Tak zrobisz najlepszą kutię. Goście będą błagali o dokładkę!
Kutia to przepyszna potrawa, która idealnie sprawdzi się jako wigilijny deser (Wikimedia Commons)

Kutia jest daniem charakterystycznym dla dawnych terenów wschodniej Polski. Znana jest też w kuchni białoruskiej, ukraińskiej i litewskiej. Samo słowo kutia pochodzi ze wschodu Europy, a oznacza "wigilijną wieczerzę". Danie tradycyjnie przygotowywano z pszenicy, maku i miodu. Można jednak sięgnąć po bezglutenową wersję i zamienić pszenicę na wybrany ryż bądź makaron. Zazwyczaj do kutii dodajemy rodzynki, jednak możemy ją także wzbogacić o daktyle czy migdały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Smacznego: Przepis na świąteczną granolę

Wigilijna kutia. Składniki

  • 1 szklanka ziaren łuskanej pszenicy (lub 2 szklanki gotowanego lub makaronu)
  • 1 szklanka suchego maku
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 mały kieliszek koniaku
  • 1 spora garść rodzynek
  • 3 kopiaste łyżki posiekanych orzechów
  • suszone owoce (morele, daktyle, śliwki)

Wigilijna kutia. Sposób przygotowania

  • Pszenicę dokładnie opłukać, zalać wodą i odstawić na noc.
  • Odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować do miękkości, co godzinę zmieniając wodę. Gdy ziarna będą miękkie, odsączyć je na sicie.
  • Jeśli kutia ma być z ryżem należy go ugotować na sypko, jeśli robimy kutię z makaronem najlepiej wybrać drobny makaron i ugotować go al dente. Dobrym pomysłem do kutii jest wybór makaronu w kształcie drobnych gwiazdek.
  • Rodzynki zalać koniakiem. Mak opłukać na sicie, wlać 2 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
  • Odsączyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę.
  • Wymieszać z miodem, rodzynkami, orzechami i pszenicą lub ryżem lub makaronem. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Przed podaniem udekorować kutię suszonymi owocami.

I gotowe! Kutia ma mnóstwo właściwości odżywczych. Pszenica jako zboże jest źródłem białka, jodu, cynku, żelaza, selenu czy witamin z grupy B. Nasiona maku pomagają obniżyć poziom cholesterolu, a do tego są bogate w białko, wapno i magnez. Jedynym mankamentem kutii jest jej kaloryczność. Jednak przy świątecznym stole kalorie to ostatnia rzecz, o jaką powinniśmy się martwić.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić