Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Antynowotworowa sałatka. Wzmacnia serce, czyści jelita

8

Nowotwory dotykają coraz więcej mieszkańców naszego kraju, przyczyniając się tym samym do kolejnych przedwczesnych zgonów. Żeby obniżyć ich ryzyko, należy przede wszystkim rzucić palenie, ograniczyć alkohol, a także włączyć do swojej diety produkty bogate w antyoksydanty. Jedną z nich jest antynowotworowa sałatka, na którą przepis znajdziesz w tym artykule.

Antynowotworowa sałatka. Wzmacnia serce, czyści jelita
Jak przygotować sałatkę przeciwnowotworową? (Licencjodawca)

Jak przygotować prozdrowotną sałatkę?

Składniki sałatki:

1/2 pokrojonego w kostkę awokado,

1/3 szklanki jeżyn,

1/3 szklanki nasion granatu,

1/3 szklanki orzechów włoskich,

1 i 1/2 szklanki szpinaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Bakalie, które wykazują działanie antynowotworowe

Składniki dressingu:

1 łyżeczka octu balsamicznego,

1 łyżeczka octu jabłkowego,

1 łyżka oleju z awokado,

1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny,

szczypta soli morskiej i pieprzu.

Sposób przygotowania

Na początek wszystkie składniki sałatki mieszamy w dużej misce. Składniki dressingu umieszczamy w słoiku, zakręcamy go i delikatnie potrząsamy, żeby wszystko się ze sobą dokładnie połączyło. Na koniec do sałatki dodajemy sos.

Dlaczego warto sięgać po domową sałatkę?

W naszej sałatce znajdziemy m.in. witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, beta-karoten, magnez, mangan, cynk, wapń, potas, fosfor, sód, żelazo, antocyjany, chlorofil, błonnik pokarmowy, węglowodany, białko oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dzięki zawartości wielu cennych elementów prozdrowotna mieszanka warzywno-owocowa podnosi odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje oraz wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Obecne w niej antyoksydanty redukują nadmiar wolnych rodników, które wywołują stres oksydacyjny i spowalniają proces starzenia się organizmu. Poza tym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, w tym raka wątroby, żołądka, trzustki, płuc, piersi, prostaty i jelita grubego.

Regularne sięganie po tę potrawę pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed pojawieniem się zmian miażdżycowych oraz wystąpieniem zawału serca i udaru mózgu. Ponadto substancje zawarte w sałatce usprawniają pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, trawiennego, narządu wzroku oraz poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Wpływają także korzystnie na pracę jelit, przyspieszając ich perystaltykę i wymiatając z nich szkodliwe złogi pokarmowe.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić