Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Antynowotworowa sałatka. Wzmacnia serce, czyści jelita

6

Nowotwory dotykają coraz więcej mieszkańców naszego kraju, przyczyniając się tym samym do kolejnych przedwczesnych zgonów. Żeby obniżyć ich ryzyko, należy przede wszystkim rzucić palenie, ograniczyć alkohol, a także włączyć do swojej diety produkty bogate w antyoksydanty. Jedną z nich jest antynowotworowa sałatka, na którą przepis znajdziesz w tym artykule.

Antynowotworowa sałatka. Wzmacnia serce, czyści jelita
Jak przygotować sałatkę przeciwnowotworową? (Licencjodawca)

Jak przygotować prozdrowotną sałatkę?

Składniki sałatki:

1/2 pokrojonego w kostkę awokado,

1/3 szklanki jeżyn,

1/3 szklanki nasion granatu,

1/3 szklanki orzechów włoskich,

1 i 1/2 szklanki szpinaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Bakalie, które wykazują działanie antynowotworowe

Składniki dressingu:

1 łyżeczka octu balsamicznego,

1 łyżeczka octu jabłkowego,

1 łyżka oleju z awokado,

1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny,

szczypta soli morskiej i pieprzu.

Sposób przygotowania

Na początek wszystkie składniki sałatki mieszamy w dużej misce. Składniki dressingu umieszczamy w słoiku, zakręcamy go i delikatnie potrząsamy, żeby wszystko się ze sobą dokładnie połączyło. Na koniec do sałatki dodajemy sos.

Dlaczego warto sięgać po domową sałatkę?

W naszej sałatce znajdziemy m.in. witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, beta-karoten, magnez, mangan, cynk, wapń, potas, fosfor, sód, żelazo, antocyjany, chlorofil, błonnik pokarmowy, węglowodany, białko oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dzięki zawartości wielu cennych elementów prozdrowotna mieszanka warzywno-owocowa podnosi odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje oraz wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Obecne w niej antyoksydanty redukują nadmiar wolnych rodników, które wywołują stres oksydacyjny i spowalniają proces starzenia się organizmu. Poza tym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, w tym raka wątroby, żołądka, trzustki, płuc, piersi, prostaty i jelita grubego.

Regularne sięganie po tę potrawę pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed pojawieniem się zmian miażdżycowych oraz wystąpieniem zawału serca i udaru mózgu. Ponadto substancje zawarte w sałatce usprawniają pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, trawiennego, narządu wzroku oraz poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Wpływają także korzystnie na pracę jelit, przyspieszając ich perystaltykę i wymiatając z nich szkodliwe złogi pokarmowe.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
"Trójkąt miłosny" z 17-letnim Ahmadem. Skandal w Niemczech
Marina Łuczenko pokazała zdjęcia po El Clasico. Tak świętowała z mężem
Izrael na tak dla bezpiecznego korytarza. Zawieszenia broni nie będzie
"Koalicja chętnych" zmusi Putina do ustępstw? Nie może jej zignorować
Centralizacja transportu regionalnego. Eksperci nie kryją obaw
Doskonały dodatek do obiadu. Z tego przepisu wychodzi jak u babci
Ogłaszają ws. wilków w Polsce. Badają je już 30 lat
Sady Pudzianowskiego ucierpiały przez przymrozki. "Nóż się w kieszeni otwiera"
Były selekcjoner Szwecji wspiera Ukrainę. Pojedzie w specjalnym konwoju
Oblężenie greckiej wyspy. Jest pełna turystów
Leon XIV kontynuuje tradycję poprzedników. Zapoczątkował ją Jan Paweł II
Ujęcie z Hiszpanii. Polakom opadły szczęki. "Niesamowite"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić