Antynowotworowa sałatka. Wzmacnia serce, czyści jelita

Nowotwory dotykają coraz więcej mieszkańców naszego kraju, przyczyniając się tym samym do kolejnych przedwczesnych zgonów. Żeby obniżyć ich ryzyko, należy przede wszystkim rzucić palenie, ograniczyć alkohol, a także włączyć do swojej diety produkty bogate w antyoksydanty. Jedną z nich jest antynowotworowa sałatka, na którą przepis znajdziesz w tym artykule.

Jak przygotować sałatkę przeciwnowotworową?Jak przygotować sałatkę przeciwnowotworową?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Jak przygotować prozdrowotną sałatkę?

Składniki sałatki:

1/2 pokrojonego w kostkę awokado,

1/3 szklanki jeżyn,

1/3 szklanki nasion granatu,

1/3 szklanki orzechów włoskich,

1 i 1/2 szklanki szpinaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakalie, które wykazują działanie antynowotworowe

Składniki dressingu:

1 łyżeczka octu balsamicznego,

1 łyżeczka octu jabłkowego,

1 łyżka oleju z awokado,

1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny,

szczypta soli morskiej i pieprzu.

Sposób przygotowania

Na początek wszystkie składniki sałatki mieszamy w dużej misce. Składniki dressingu umieszczamy w słoiku, zakręcamy go i delikatnie potrząsamy, żeby wszystko się ze sobą dokładnie połączyło. Na koniec do sałatki dodajemy sos.

Dlaczego warto sięgać po domową sałatkę?

W naszej sałatce znajdziemy m.in. witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, beta-karoten, magnez, mangan, cynk, wapń, potas, fosfor, sód, żelazo, antocyjany, chlorofil, błonnik pokarmowy, węglowodany, białko oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dzięki zawartości wielu cennych elementów prozdrowotna mieszanka warzywno-owocowa podnosi odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje oraz wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Obecne w niej antyoksydanty redukują nadmiar wolnych rodników, które wywołują stres oksydacyjny i spowalniają proces starzenia się organizmu. Poza tym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, w tym raka wątroby, żołądka, trzustki, płuc, piersi, prostaty i jelita grubego.

Regularne sięganie po tę potrawę pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed pojawieniem się zmian miażdżycowych oraz wystąpieniem zawału serca i udaru mózgu. Ponadto substancje zawarte w sałatce usprawniają pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, trawiennego, narządu wzroku oraz poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Wpływają także korzystnie na pracę jelit, przyspieszając ich perystaltykę i wymiatając z nich szkodliwe złogi pokarmowe.

Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra