Chronią serce, wspierają jelita. W Polsce cieszą się złą sławą
Czy ziemniaki są niezdrowym wyborem kulinarnym, którego powinniśmy sobie odmawiać? Absolutnie nie – ziemniaki przyrządzone w prawidłowy sposób mogą przyczynić się do zdrowia układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego, dostarczyć nam energii i, całkiem przy okazji, zadowolić nasze kubki smakowe. Oto kilka korzyści płynących ze spożywania ziemniaków.
Bogactwo składników odżywczych.
Ziemniaki zawierają polifenole i karotenoidy, potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, sód, wapń i fosfor, a także witaminę C, która jest potężnym antyoksydantem i wspiera układ odpornościowy. Są również źródłem witamin z grupy B, w tym B6, która jest niezbędna do syntezy neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina.
Dostarczanie energii
Ziemniaki są bogatym źródłem skrobi, formy węglowodanów, która jest szybko i efektywnie metabolizowana przez organizm do produkcji energii.
Jest to kluczowe zarówno dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca, jak i dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu. Skrobia oporna zapobiega też rozwojowi raka okrężnicy i jelita grubego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie tylko bób. Najlepsze produkty sezonowe na lato
Wsparcie zdrowia układu pokarmowego
Ziemniaki zawierają błonnik, który pomaga regulować pracę układu pokarmowego, promując regularne wypróżnienia i wspierając zdrowie jelit. Błonnik może również przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu i stabilizacji poziomu glukozy we krwi.
Poprawa zdrowie serca
Potas pomaga kontrolować ciśnienie krwi, redukując ryzyko chorób serca. Ponadto, wspomniany wyżej błonnik obecny w ziemniakach może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, co również ma korzystny wpływ na zdrowie serca.
Jak przygotować ziemniaki?
Choć ziemniaki same w sobie są zdrowe, ogromne znaczenie ma sposób ich przygotowania i spożycia. Smażone ziemniaki zawierają dużo tłuszczu, a kiedy dodatkowo są spożywane w towarzystwie innego tłuszczu (np. mięsa), powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi i zmuszają trzustkę do produkowania większej ilości insuliny.
Jeżeli więc smażone ziemniaki (lub ziemniaki jako dodatek do smażonego mięsa) są stałym elementem naszej diety, musimy liczyć się z tym, że znacznie zwiększamy ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Dietetycy zalecają więc gotowanie, pieczenie lub duszenie ziemniaków. Warto przy tym pamiętać o ich charakterystycznej właściwości — ziemniaki po 24 godzinach w lodówce osiągają niższy indeks glikemiczny i przekształcają skrobię we wspomnianą wyżej (zapobiegającą niektórym rodzajom nowotworów) skrobię oporną. Najlepiej przygotować je dzień przed planowanym obiadem.