Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Chronią serce, wspierają jelita. W Polsce cieszą się złą sławą

24

Czy ziemniaki są niezdrowym wyborem kulinarnym, którego powinniśmy sobie odmawiać? Absolutnie nie – ziemniaki przyrządzone w prawidłowy sposób mogą przyczynić się do zdrowia układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego, dostarczyć nam energii i, całkiem przy okazji, zadowolić nasze kubki smakowe. Oto kilka korzyści płynących ze spożywania ziemniaków.

Chronią serce, wspierają jelita. W Polsce cieszą się złą sławą
Czy warto jeść ziemniaki? (Licencjodawca, architectphd)

Bogactwo składników odżywczych.

Ziemniaki zawierają polifenole i karotenoidy, potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, sód, wapń i fosfor, a także witaminę C, która jest potężnym antyoksydantem i wspiera układ odpornościowy. Są również źródłem witamin z grupy B, w tym B6, która jest niezbędna do syntezy neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina.

Dostarczanie energii

Ziemniaki są bogatym źródłem skrobi, formy węglowodanów, która jest szybko i efektywnie metabolizowana przez organizm do produkcji energii.

Jest to kluczowe zarówno dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca, jak i dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu. Skrobia oporna zapobiega też rozwojowi raka okrężnicy i jelita grubego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nie tylko bób. Najlepsze produkty sezonowe na lato

Wsparcie zdrowia układu pokarmowego

Ziemniaki zawierają błonnik, który pomaga regulować pracę układu pokarmowego, promując regularne wypróżnienia i wspierając zdrowie jelit. Błonnik może również przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu i stabilizacji poziomu glukozy we krwi.

Poprawa zdrowie serca

Potas pomaga kontrolować ciśnienie krwi, redukując ryzyko chorób serca. Ponadto, wspomniany wyżej błonnik obecny w ziemniakach może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, co również ma korzystny wpływ na zdrowie serca.

Jak przygotować ziemniaki?

Choć ziemniaki same w sobie są zdrowe, ogromne znaczenie ma sposób ich przygotowania i spożycia. Smażone ziemniaki zawierają dużo tłuszczu, a kiedy dodatkowo są spożywane w towarzystwie innego tłuszczu (np. mięsa), powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi i zmuszają trzustkę do produkowania większej ilości insuliny.

Jeżeli więc smażone ziemniaki (lub ziemniaki jako dodatek do smażonego mięsa) są stałym elementem naszej diety, musimy liczyć się z tym, że znacznie zwiększamy ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Dietetycy zalecają więc gotowanie, pieczenie lub duszenie ziemniaków. Warto przy tym pamiętać o ich charakterystycznej właściwości — ziemniaki po 24 godzinach w lodówce osiągają niższy indeks glikemiczny i przekształcają skrobię we wspomnianą wyżej (zapobiegającą niektórym rodzajom nowotworów) skrobię oporną. Najlepiej przygotować je dzień przed planowanym obiadem.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić