o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na

Dodaj do kawy. Składnik o silnym działaniu przeciwnowotworowym

21
Podziel się

Wiele osób na całym świecie nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kawy. Nie każdy jednak wie, że do ulubionego napoju można dodać kurkumę i pieprz, które podkreślą jego smak i wzmocnią prozdrowotne właściwości. Koniecznie wypróbuj prosty i nietypowy przepis na kawę.

Dodaj do kawy. Składnik o silnym działaniu przeciwnowotworowym
(Getty Images)
bESMALqZ

Kawa z pieprzem i kurkumą

Do przygotowania tego zdrowego napoju będą nam potrzebne:

  • dwie filiżanki espresso,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao,
  • odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
bESMALrb

Na początek kawę i miód wlewamy do małego garnka. Do naczynia wsypujemy również pieprz i kakao. Mieszaninę podgrzewamy i gdy zacznie wrzeć, dodajemy do niej miód. Miksturę można wzbogacić również imbirem, kardamonem i cynamonem.

Dlaczego warto pić kawę?

Nie bez powodu jednym ze składników tego pobudzającego trunku jest kurkuma. Przyprawa ta jest silnym antyoksydantem, który wykazuje właściwości przeciwzapalne, obniża stres oksydacyjny, i neutralizuje szkodliwe wolne rodniki. Poza tym obecność kurkumy w codziennym jadłospisie zmniejsza ryzyko rozwoju Alzheimera i komórek nowotworowych w naszym organizmie.

Kurkuma zawiera również magnez, który usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego. W kurkumie znajdziemy także kwas foliowy zapobiegający anemii, cynk wzmacniający odporność, witaminę B6 działającą pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego oraz fosfor wpływający korzystnie na nerki.

bESMALrh

Pieprz do kawy

Pieprz czarny także znajdujący się w napoju ma w sobie piperynę. Dzięki temu ta popularna przyprawa wywodząca się z rodziny pieprzowatych obniża ryzyko nowotworów, korzystnie wpływa na proces przemiany materii i krążenie krwi, zabija bakterie, działa moczopędnie oraz pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Warto wspomnieć, że najwięcej tego cennego związku znajduje się właśnie w czarnej odmianie pieprzu.

Połączenie pieprzu i kurkumy sprawi, że te dwie przyprawy lepiej wchłaniają się do jelit, na czym z pewnością skorzysta nasz układ pokarmowy. Regularne picie tak przyrządzonej kawy nie tylko doda nam energii niezbędnej do realizacji codziennych celów, ale także poprawi kondycję zdrowotną całego naszego organizmu.

bESMALri

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bESMALrC
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(21)
Jak to
miesiąc temu
Podobno miód popadany obróbce termicznej staje się trucizną więc te prozdrowotne właściwości owego napoju są mocno dyskusyjne, chyba że coś pochrzaniono w przepisie.
Ech
miesiąc temu
Po pierwsze miód w temperaturze wyższej niż 40 stopni traci swoje właściwości. Zatem wrzątek i miód to sprzeczność...
Anna
miesiąc temu
I to ma być kawa? Z takimi dodatkami? Czy w ogóle można wtedy wyczuć smak kawy? Kawa powinna być mocna, co najwyżej z dodatkiem śmietanki i to w niedużej ilości, bo kawa powinna być kawą, a nie zlepkiem "przypraw"
bESMALrD
japkojad
miesiąc temu
a nie lepiej dosypać tego cudu kurkumy do jakiejś potrawy i zjeśc? wyjdzie na to samo.
makaroni
miesiąc temu
Nigdy sie nie daje miodu do wrzacej lub bardzo goracej wody kawy czy hrbaty Pisza o wlasciwosciach nowotworowych a takie.dodawanie miodu wlasnie je wzmaga.
lon
miesiąc temu
Dwa razy dodajesz miód? Najpierw do garnka z kawą, a potem do wrzątku... lepiej posłodzić.
Jaa
miesiąc temu
I po tygodniu zębów nie doczyscisz.
Teresita
miesiąc temu
Totalny BS! GDZIE JEST ZDROWY ROZSADEK?
Ojjoj
miesiąc temu
Do wrzątku miód????? Diabli biorą jego właściwości
szansa
miesiąc temu
Polecam kawę z odrobiną cynamonu jest pyszna..
Majka
miesiąc temu
Jak można pić coś takiego to już nie jest kawa tylko jakieś mymry z Mamrami.Ble.
Sortek
miesiąc temu
Kto to napisal, miodu się nie gotuję bo traci swoje wlasciwosci
,,55,,
miesiąc temu
Jeżeli ktoś chce jeść kurkumę to proszę przepis. 1 łyżka oleju z czarnuszki 1/3 łyżeczki kurkumy Duża szczypta czarnego pieprz Sól Wszystko połączyć. Wypić Lub włączając chleb zjesc
bESMALrv
Sitt
miesiąc temu
Miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 38 stopni Celsjusza !!!!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić