Dodaj łyżeczkę do kawy. Usprawnia trawienie i przyspiesza odchudzanie
Wielu miłośników kawy dodaje do swojego ulubionego napoju mleko, cynamon lub miód. Są również osoby, które wzbogacają poranną kawę sokiem z cytryny. Poznaj niezwykłe właściwości zdrowotne tej mikstury.
Dodawanie do gorzkiej kawy kwaśnego soku z cytryny dla większości osób może brzmieć mało przekonująco. Warto jednak wypróbować to nietypowe połączenie. W tym celu należy zaparzyć swoją ulubioną kawę. Następnie wrzucamy do niej plasterek wcześniej sparzonej cytryny lub dodajemy jedną łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku cytrynowego.
Najbardziej nawiedzone miasto w Europie. Na długo pozostaje w pamięci
Pamiętajmy, żeby do tak przygotowanego napoju nie dodawać mleka lub śmietanki. W trosce o swoje zdrowie warto również zrezygnować z cukru, którego nadmiar podnosi ryzyko nadwagi, otyłości, rozwoju próchnicy i cukrzycy typu 2.
Regularne sięganie po kawę z cytryną usprawni nasz metabolizm oraz pomoże nam pozbyć się nadprogramowych kilogramów i toksycznych substancji z naszego organizmu. Kofeina obecna w kawie złagodzi objawy migreny, poprawi koncentrację i dostarczy nam odpowiedniej dawki energii.
Poza tym rozpoczęcie dnia od kawy z dodatkiem cytryny uchroni nas przed zaparciami, poprawi krążenie krwi i zmniejszy stres. Cytryna dostarcza nam cennych witamin i minerałów oraz podnosi odporność na infekcje, co jest bardzo istotne szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Ten zdrowy owoc zawiera również antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i opóźniają proces starzenia się organizmu.
Zanim dodasz do małej czarnej kolejną porcję cukru, słodziku lub śmietanki w proszku, zastanów się, czy nie lepiej wzbogacić ją odrobiną soku z cytryny.