Jedna z najzdrowszych przypraw. Ulga dla trzustki i jelit

1

Kmin rzymski, znany również jako kumin, to jedna z najzdorwszych przypraw. Ma lekko gorzkawy smak, który doskonale nadaje się do wzbogacenia smaku ciast, chleba, ziemniaków oraz różnorodnych potraw mięsnych, rybnych czy gulaszu. Oprócz swoich walorów smakowych, ma również wiele korzyści zdrowotnych. Poznaj powody, dla których warto włączyć kmin rzymski do codziennej diety.

Jedna z najzdrowszych przypraw. Ulga dla trzustki i jelit
Kumin to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie (Getty Images, Roman Tsubin)

Kmin rzymski, zwany też kuminem, to roślina jednoroczna należąca do rodziny selerowatych, której korzenie sięgają obszarów rejonu Morza Śródziemnego. W jej składzie znajdziemy między innymi witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, a także minerały takie jak wapń, mangan, fosfor, żelazo oraz cynk. Już od wieków kumin był stosowany w medycynie naturalnej ze względu na swoje dobroczynne działanie.

Regularne spożywanie tej przyprawy może przynieść korzyści osobom zmagającym się z biegunką, przeziębieniem, bezsennością, problemami trawiennymi, zapaleniem dróg oddechowych, zespołem jelita drażliwego oraz niedokrwistością.

Włączenie kminu do codziennego jadłospisu może także wspomóc redukcję wagi, ponieważ zawarty w nim tymol stymuluje produkcję żółci i enzymów trawiennych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jedna łyżeczka dziennie pomaga spalić tłuszcz

Kmin rzymski pomaga również w obniżeniu poziomu trójglicerydów oraz złego cholesterolu LDL oraz jednocześnie zwiększa stężenie dobrego cholesterolu HDL w krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca.

Kuminol i kuminaldehyd, substancje zawarte w kuminie, wpływają korzystnie na funkcjonowanie trzustki, umożliwiając jej wydzielanie odpowiednich ilości insuliny. Insulina natomiast pełni kluczową rolę w transporcie glukozy do komórek naszego ciała i utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi.

Kumin zawiera także aldehyd oraz olejki eteryczne o silnych właściwościach antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Dzięki temu jest ceniony w kosmetyce jako składnik kremów i balsamów, które pomagają w regeneracji skóry oraz eliminacji zmian skórnych. Antyoksydanty obecne w tej roślinie opóźniają proces starzenia organizmu oraz chronią go przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i rozwojem nowotworów.

Warto dodać, że kmin rzymski to nie to samo, co kminek. Przyprawy różnią się na pierwszy rzut oka kształtem i wielkością - kumin jest większy, Ponadto ma jaśniejszy kolor.

Kminek ma również właściwości prozdrowotne. Pomaga m.in. przy dolegliwościach układu pokarmowego i w leczeniu kaszlu. Wspomaga też odporność - zawiera duże ilości witaminy C.

Autor: PAA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić