Maks Chudzik| 
aktualizacja 

Jedz, nie żałuj sobie. Wątroba będzie pracować na maksa

4

Ocet winogronowy, choć jest często kojarzony głównie z właściwościami urozmaicającymi smak potraw, jest składnikiem, którego spożycie pozytywnie wpływa na cały organizm. Wystarczy jedna łyżka dziennie, by odczuć efekty!

Jedz, nie żałuj sobie. Wątroba będzie pracować na maksa
Ocet winogronowy możesz przygotować samodzielnie (Licencjodawca, Inna Vostrikova)

Układ immunologiczny

Ma właściwości bakteriobójcze i antygrzybiczne, dzięki którym był przez lata wykorzystywany jako naturalny środek antybakteryjny.

Układ trawienny

Stymuluje produkcję enzymów trawiennych, wspierając właściwe trawienie.

Minimalizuje ryzyko problemów trawiennych, takich jak wzdęcia i inne rodzaje dyskomfortu pokarmowego

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Detoks wątroby w prosty sposób. Oto 6 sprawdzonych metod

Skóra

Jest źródłem przeciwutleniaczy, w tym resweratrolu, który neutralizuje działanie wolnych rodników. A co za tym idzie - opóźnia procesy starzenia się skóry i promuje zdrowie komórek skóry.

Wykorzystywany zewnętrznie, działa ściągająco i łagodzi ból, co czyni go skutecznym w leczeniu obrzęków, stłuczeń i siniaków.

Układ sercowo-naczyniowy

Zawiera potas, który sprzyja układowi sercowo-naczyniowemu poprzez regulację równowagi elektrolitów i utrzymanie właściwego ciśnienia krwi.

Pomaga w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu LDL, który jest jednym z głównych czynników ryzyka wielu chorób sercowo-naczyniowych, m.in. miażdżycy, choroby wieńcowej, udaru mózgu, choroby tętnic obwodowych i niewydolności serca.

Układ metaboliczny

Wspiera pracę wątroby, co przyczynia się do usuwania toksyn z organizmu.

Przyspiesza metabolizm, a więc wspiera proces odchudzania.

Zalecenia spożycia

Zaleca się spożywanie 1-2 łyżek stołowych octu winogronowego dziennie, rozcieńczonych w szklance wody. w takiej formie warto spożywać go przed posiłkiem. Można również używać go jako składnik sałatek i sosów.

Ryzyko związane ze spożywaniem octu winogronowego

Nadmierne spożywanie octu winogronowego może prowadzić do problemów trawiennych oraz obniżenia poziomu potasu. Poza tym ocet winogronowy, jak każdy ocet, jest kwasowy, dlatego regularne i nadmierne spożywanie może wpłynąć na szkliwo zębów. Warto więc płukać usta wodą po spożyciu!

Osoby cierpiące na choroby żołądka lub jelit powinny konsultować spożycie octu z lekarzem.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić