Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Jedz, nie żałuj sobie. Zapobiega zakrzepicy, obniża cholesterol

19

Nie zawsze trzeba kupować suplementów diety – w wielu przypadkach wystarczy włączyć do swojego jadłospisu kilka przypraw, które nie tylko zastąpią sól i wzbogacą smak dania, ale również wesprą zdrowie naszego serca.

Jedz, nie żałuj sobie. Zapobiega zakrzepicy, obniża cholesterol
Jakie produkty są dobre dla serca? (Licencjodawca, Qin Ningzhen)

W obliczu ciągłego wzrostu rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, zapobieganie i kontrola tych stanów stało się priorytetem dla systemów opieki zdrowotnej na całym świecie.

Dieta i styl życia odgrywają kluczową rolę w zarządzaniu ryzykiem chorób serca, a zioła i przyprawy zyskują coraz większą uwagę jako potencjalne naturalne środki wspomagające zdrowie serca.

Różnorodność ziół i przypraw jest tak imponująca, jak różnorodność ich bioaktywnych składników, które mogą mieć korzystny wpływ na serce poprzez działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, hipolipemizujące (obniżające poziom lipidów) i hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Produkty, które szkodzą sercu. Unikaj jak ognia

Imbir

Imbir zawiera związki bioaktywne, w tym gingerole i shogaole, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Może również wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu oraz hamować agregację płytek krwi, zmniejszając ryzyko zakrzepów i chorób sercowo-naczyniowych.

W zeszłym roku opublikowano metaanalizę obejmującą aż 24 badania na temat zdrowotnych właściwości tej przyprawy. Potwierdzono, że spożywanie imbiru ma pozytywny wpływ na poziom cukru i lipidów we krwi, chorobę zwyrodnieniową stawów, ciśnienie krwi, kontrolę wagi i biomarkery stanu zapalnego.

Czosnek

Czosnek może obniżać poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu) oraz ciśnienie krwi. Działa również jako antyoksydant i może zapobiegać powstawaniu blaszek miażdżycowych — badanie z 2021 r., które obejmowało informacje dotyczące 4329 osób dorosłych, wykazało, że osoby, które spożywały surowy czosnek (od jednego do trzech razy w tygodniu) miały cieńszą błonę wewnętrzną i środkową tętnicy szyjnej.

Chilli

Chilli zawiera kapsaicynę, która może wpływać na zdrowie serca poprzez wpływanie na regulację ciśnienia krwi. Dodatkowo kapsaicyna wykazuje działanie przeciwzapalne, które może być korzystne w kontekście chorób serca.

Kurkuma z czarnym pieprzem

Zawiera aktywny składnik o nazwie kurkumina. Jest ona silnym przeciwutleniaczem i wykazuje właściwości przeciwzapalne. Badania sugerują, że może mieć korzystny wpływ na zdrowie, m.in. poprzez redukcję stanów zapalnych w organizmie, wsparcie układu odpornościowego oraz ochronę komórek przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

By osiągnąć pełne korzyści zdrowotne z kurkumy, ważne jest spożywanie jej wraz z czarnym pieprzem, który zawiera piperynę. Piperyna zawarta w pieprzu poprawia wchłanianie kurkuminy z kurkumy.

Czarny pieprz zawiera ponadto antyoksydanty, łagodzi stany zapalne, działa korzystnie na trawienie oraz wykazuje aktywność przeciwbakteryjną.

Warto jednak podkreślić, że pomimo obiecujących wyników badań, zioła i przyprawy nie zastąpią konwencjonalnej terapii medycznej, a ich stosowanie powinno być częścią zrównoważonej diety i zdrowego stylu życia.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić