Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
aktualizacja

Kawa na czarnej liście. Te osoby nie powinny jej pić

56
Podziel się:

Lekarze ostrzegają, że chroniczne stany zapalne w naszym organizmie mogą prowadzić do rozwoju wielu chorób takich jak nowotwór, cukrzyca typu 2, alergia lub reumatoidalne zapalnie stawów. Żeby poradzić sobie ze stanem zapalnym, należy wprowadzić zmiany w swoim codziennym jadłospisie i stosować dietę przeciwzapalną.

Kawa na czarnej liście. Te osoby nie powinny jej pić
(Getty Images)

Stany zapalne w organizmie

Według ekspertów żywieniowych w diecie przeciwzapalnej powinno występować 4-5 porcji zielonych warzyw w ciągu dnia. Poza tym należy uwzględnić 3-4 porcje owoców, szczególnie fioletowych mających w sobie spore ilości polifenoli i flawonoidów mających silne właściwości przeciwzapalne.

Spożywanie bananów, czereśni, mango, gruszek i winogron powinno być ograniczone, ze względu na dużą zawartość cukru w tych owocach. Fruktoza, czyli cukier owocowy może spotęgować objawy stanu zapalnego.

Do diety należy włączyć 3-5 porcji produktów pełnoziarnistych zbożowych i warzyw strączkowych. Warto także pamiętać o odpowiedniej ilości orzechów.

5-7 porcji migdałów lub orzechów włoskich dostarczy do naszego organizmu zdrowy tłuszcz. 2-6 porcji produktów bogatych w białko tez powinno znaleźć się w tym schemacie żywieniowym. Możemy do nich zaliczyć jajka, tłuste ryby morskie, drób i wołowinę.

Przyprawy działające przeciwzapalnie

Do potraw warto dodawać regularnie:

  • imbir,
  • bazylię,
  • czosnek,
  • tymianek,
  • cynamon,
  • rozmaryn czy oregano.

Poza tym, zamiast cukru lepiej sięgnąć po syrop z agawy lub miód. Dania warto popijać zieloną, czerwoną, ziołową lub białą herbatą.

Zdecydowanie należy unikać napojów słodzonych, alkoholu, kawy i słodyczy. Jeżeli borykamy się ze stanami zapalnymi, powinniśmy ograniczyć do minimum lub wykluczyć sól, produkty przetworzone, tłuste potrawy smażone, czerwone mięso, olej słonecznikowy i przetwory mleczne.

Szpinak, rabarbar i boćwina zawierają kwas szczawiowy, który może zaszkodzić organizmowi dotkniętemu stanem zapalnym. Podobnie jest z zielonymi, pomidorami, ziemniakami, papryką i bakłażanem ze względu obecność solaniny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(56)
Grażyna
9 miesięcy temu
W diecie powinniśmy zadbać o to,aby systematycznie spożywać posiłki i nie łączyć tłuszczów z węglowodanami,bo to bomba kaloryczna.
Agata
9 miesięcy temu
Jak mam być szczera wolę napić się zielonej herbaty ewentualnie mineralnej cisowianki. Kawy nie piję, bo nie lubię.
Natalia
9 miesięcy temu
Jedzmy to co nam smakuje będziemy żyć zdrowo i długo bo bez zmartwień ,to mogę tego nie.
Adam_66
9 miesięcy temu
To chore, prawie każda potrawa, każdy produkt - jest zły i należy albo z niego zrezygnować albo ograniczyć. A ja wolę być szczęśliwy i będę jadł to na co mam akurat ochotę. Wcześniej czy później i tak umrę a wolę to zrobić spełniony i szczęśliwy a nie pełen pragnień, marzeń i wyrzeczeń...
T78emkl5
9 miesięcy temu
Zaczynam się zastanawiać nad sensem czytania takich artykułów ,bo wprawdzie mówi się w nich czego nie stosować w żywieniu i co może być szkodliwe , ale pomija się najważniejsze to jak prawidłowo się odżywiać, by korzystając od czasu do czasu również z tych "szkodliwych" zachować zdrowie.to tak jak z programami telewizyjnymi typu pytanie na śniadanie w typ 2 . Poruszają jakiś temat bardzo powierzchownie w zasadzie nie uzyskasz satysfakcjonujące odpowiedzi na nurtujący Cię problem. Przekażą Ci dużo informacji , a Ty dalej nie docierasz do sedna sprawy.
Misiek19
9 miesięcy temu
Nic nie jeść🤧🤣😁🥃
Tuk
9 miesięcy temu
Tylko świeczki marki Polo lekko wchodzą , nic nie bolą 🙂
Polak
9 miesięcy temu
Już jedzenie więcej niż 3 razy dziennie wprowadza organizm w ciągły stan zapalny.
Groszek
9 miesięcy temu
Wszystko dobre ale z umiarem
Stanislaw
9 miesięcy temu
Ani słowa o kurkumie! Kurkumina jest jednym z najlepszych antyoksydantów na świecie.
E.W24
9 miesięcy temu
Atorka /ator tego bazgrania nie ma pojęcia a diecie,pisze z błędami,nie pidze się boćwina tylko botwina,kawa pobudza i w małych ilościach pomaga na niskie ciśnienie,w żadnym wypadku ,winogrona są zdrowe,a picie wina i to wytrawnego 1×na dzien lampkę wina to jest bardzo zdrowe na krążenie krwi,
Na zdrowie
9 miesięcy temu
Artykuł o wszystkim innym, ale nie za bardzo kawie, czyli o niczym. O walorach jedzenia warzyw wiem od przedszkola.
jksbd
9 miesięcy temu
biotad plus to dla mnie numer1 poczytaj sobie na alleg
adsd
9 miesięcy temu
kawa? nie raz już udowadniano jej pozytywny wpływ
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić