Kawa na czarnej liście. Te osoby nie powinny jej pić

81

Lekarze ostrzegają, że chroniczne stany zapalne w naszym organizmie mogą prowadzić do rozwoju wielu chorób takich jak nowotwór, cukrzyca typu 2, alergia lub reumatoidalne zapalnie stawów. Żeby poradzić sobie ze stanem zapalnym, należy wprowadzić zmiany w swoim codziennym jadłospisie i stosować dietę przeciwzapalną.

Kawa na czarnej liście. Te osoby nie powinny jej pić
(Getty Images)

Stany zapalne w organizmie

Według ekspertów żywieniowych w diecie przeciwzapalnej powinno występować 4-5 porcji zielonych warzyw w ciągu dnia. Poza tym należy uwzględnić 3-4 porcje owoców, szczególnie fioletowych mających w sobie spore ilości polifenoli i flawonoidów mających silne właściwości przeciwzapalne.

Spożywanie bananów, czereśni, mango, gruszek i winogron powinno być ograniczone, ze względu na dużą zawartość cukru w tych owocach. Fruktoza, czyli cukier owocowy może spotęgować objawy stanu zapalnego.

Do diety należy włączyć 3-5 porcji produktów pełnoziarnistych zbożowych i warzyw strączkowych. Warto także pamiętać o odpowiedniej ilości orzechów.

5-7 porcji migdałów lub orzechów włoskich dostarczy do naszego organizmu zdrowy tłuszcz. 2-6 porcji produktów bogatych w białko tez powinno znaleźć się w tym schemacie żywieniowym. Możemy do nich zaliczyć jajka, tłuste ryby morskie, drób i wołowinę.

Przyprawy działające przeciwzapalnie

Do potraw warto dodawać regularnie:

  • imbir,
  • bazylię,
  • czosnek,
  • tymianek,
  • cynamon,
  • rozmaryn czy oregano.

Poza tym, zamiast cukru lepiej sięgnąć po syrop z agawy lub miód. Dania warto popijać zieloną, czerwoną, ziołową lub białą herbatą.

Zdecydowanie należy unikać napojów słodzonych, alkoholu, kawy i słodyczy. Jeżeli borykamy się ze stanami zapalnymi, powinniśmy ograniczyć do minimum lub wykluczyć sól, produkty przetworzone, tłuste potrawy smażone, czerwone mięso, olej słonecznikowy i przetwory mleczne.

Szpinak, rabarbar i boćwina zawierają kwas szczawiowy, który może zaszkodzić organizmowi dotkniętemu stanem zapalnym. Podobnie jest z zielonymi, pomidorami, ziemniakami, papryką i bakłażanem ze względu obecność solaniny.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić