Milena Górecka| 

Kulinarne odkrycie roku. Wspiera układ nerwowy i mięśnie

0

Fioletowy ziemniak, znany również jako ube, pochrzyn skrzydlaty i jam, stał się jednym z najbardziej fascynujących odkryć w świecie kulinarnym. Dlaczego warto go spróbować?

Kulinarne odkrycie roku. Wspiera układ nerwowy i mięśnie
Jakie właściwości mają fioletowe ziemniaki? (Licencjodawca, Paul Taylor)

Pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej fioletowy ziemniak, dzięki łatwości uprawy, zyskał miano "rośliny na okres głodu" w wielu regionach świata. W krajach zachodnich ziemniak stał się z kolei prawdziwą gwiazdą mediów społecznościowych, przyciągając uwagę zarówno swoją fotogenicznością, jak i zdrowotnymi właściwościami.

Składniki odżywcze

Fioletowy ziemniak jest skarbnicą wartości odżywczych. Ziemniak ube wyróżnia się niższym indeksem glikemicznym niż tradycyjne białe czy żółte odmiany, co sprawia, że ma mniejszy wpływ na poziom glukozy we krwi. Dostarcza też sporo witaminy C i przeciwutleniaczy (w tym antocyjanów, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo), a także witaminę B6, przyczyniającą się do regulacji aktywności hormonalnej, eliminacji uczucia zmęczenia i produkcji erytrocytów. Jest bogatym źródłem potasu, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kiedy ziemniaki są niebezpieczne dla zdrowia?

Porcja ugotowanego ziemniaka ze skórką o wadze 100 gramów dostarcza 87 kalorii, 2 gramy białka, 20 gramów węglowodanów, 3,3 grama błonnika i mniej niż 1 gram tłuszczu. Spożycie tej porcji zapewnia nam 6 proc. zalecanego dziennego spożycia manganu, 21 proc. zalecanego dziennego spożycia miedzi, 2 proc. zalecanego dziennego spożycia żelaza, 8 proc. zalecanego dziennego spożycia potasu, 18 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy B6 i 14 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy C.

Zastosowanie kulinarne

Smak ube przypomina batata. Ziemniak ten doskonale komponuje się z wieloma potrawami - można go wykorzystać do przyrządzenia sosów, past, zup, a także jako dodatek do pizzy, omletów, zapiekanek czy nawet deserów. Sprawdza się również jako nietypowe, kolorowe purée! Jego niezwykły kolor dodaje potrawom oryginalności i zachęca do konsumpcji.

Odmiany fioletowego ziemniaka (takie jak Vitelotte, Blue Congo i Mecklenburger Schecke) są obecne na polskim rynku od niemal 50 lat. Zdobywają coraz większe uznanie zarówno wśród profesjonalnych kucharzy, jak i amatorów gotowania, którzy chcą eksperymentować z nowymi smakami i kolorami na swoich talerzach.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić